Do Doněcku prý pronikli ukrajinští bojovníci, „čistí“ město od teroristů

Moskva – Dva ukrajinské dobrovolnické prapory podle jejich velitele pronikly do obklíčeného Doněcku - bašty separatistů. Podle ruské diplomacie armáda stahuje k městu taktické rakety a raketomety. Objevují se také zprávy o masové dezerci ukrajinských vojáků. Ruská agentura ITAR-TASS s odvoláním na mluvčího pohraniční služby uvedla, že do Ruska prchlo více než 400 vojáků, část z nich požádala o azyl. Na ruské straně hranic se přitom „probudilo“ letectvo, které zahájilo cvičení v západním a centrálním vojenském okruhu.

Dva ukrajinské dobrovolnické prapory Azov a Šachtarsk už údajně pronikly do Doněcku. Podle velitele bojovníci začali město čistit od teroristů. Ani radnice, ani armáda ale informaci dosud nepotvrdily. Obklíčené velkoměsto je tak dál v rukou proruských separatistů. Podle ruské diplomacie armáda stahuje k městu taktické rakety Točka a raketomety Smerč a Uragan. „Kolik ještě životů zničí tyto zbraně?“ uvedlo ruské ministerstvo zahraničí v
dnešním prohlášení.

Své pozice ukrajinská armáda posiluje i u Luhansku. Tamní starosta už varoval, že městu hrozí humanitární krize. „Odsud už prchá snad každý. Včera zrovna bylo velké bombardování. Také bych odešel, ale je mi šedesát let, na útěk už jsem starý,“ konstatoval jeden z místních obyvatel.

Moskva s Kyjevem se vzájemně obviňují ze všeho možného

Ruská diplomacie vyčetla ukrajinské armádě víkendové dělostřelecké bombardování obytných čtvrtí Doněcka a Luhanska, bašt rebelů, ale i to, že při výměně zajatců a padlých „byly na tělech tří ze 12 padlých (povstalců) nalezeny stopy mučení“ a „kromě toho většina zajatců měla zpřelámané kosti a naražené všechny vnitřní orgány“. 

Ukrajinské ministerstvo zahraničí naopak zaslalo Moskvě další protest proti víkendovému ostřelování pozic ukrajinské armády z ruského území a narušování ukrajinského vzdušného prostoru ruskými vojenskými vrtulníky. Kyjev také od Moskvy požadoval okamžitě přestat se „zločinnými akcemi“ proti Ukrajině, včetně „podpory teroristický organizací“, a také stáhnout ruská vojska od hranic s Ukrajinou. Podle Kyjeva je tam 40 tisíc Rusů.

Zpravodaj ČT Josef Pazderka:

„Mluvčí vlády Andrej Lysenko odmítl jakoukoli verzi, kterou nabízí Moskva, tedy, že by ti vojáci dezertovali. Na ruské straně je prý v zajetí zhruba 311, ať už vojáků nebo pohraničníků. Separatisté je měli zatlačit na ruské území, neměli proto prakticky jinou šanci. Ukrajinská strana se prý snaží udělat vše pro to, aby je osvobodila.“

Hlavní důvod dezerce? Prý hlavně únava

Podle ruské pohraniční služby požádalo o azyl v Rusku 438 příslušníků ukrajinských ozbrojených složek, především vojáci, ale také 164 pohraničníků. „Z rozhodnutí ruské pohraniční služby byl otevřen humanitární koridor, jímž osoby žádající o azyl na území Ruska přešly,“ poznamenal mluvčí rostovské pohraniční stráže Vasilij Malajev. Nakonec ale část vojáků opustila pohraniční stanový tábor, kam byli umístěni, a vrátila se na Ukrajinu.

Ukrajinský voják:

„Velitel nám řekl, běžte do Ruska, dají vám uprchlický status. Jsme ze všeho unavení. Myslím, že bychom se měli vrátit domů.“

Informace ruských pohraničníků potvrdilo i velení ukrajinské armády. Za hranice podle něj přešla část vojáků 72. motorizované brigády, kterým došlo střelivo. „Vojáci z brigády se rozdělili na dvě skupiny. Jedna prorazila obklíčení teroristů a druhá jejich postup kryla palbou. Přitom jedné z jednotek došly náboje. Bojová technika byla poškozena a vojáci se museli uchýlit na ruský pohraniční přechod. Jejich počet se zjišťuje,“ uvedla tisková služba ukrajinského velení.

Proruští separatisté u trosek malajsijského boeingu
Zdroj: Dzhavakhadze Zurab/ČTK/ITAR-TASS

Ukrajinská armáda se snaží uzavřít hranice s Ruskem, na některých místech se ale ocitla blízko obklíčení. Velitel ukrajinských pozemních vojsk Anatolij Pušňakov v kyjevské televizi řekl, že se armáda snaží odvézt z kritických míst u hranice oslabené jednotky. „Ocitají se v křížové palbě vedené z povstaleckých pozic a souběžně z druhé strany z ruského území,“ řekl Pušňakov. Postup ukrajinské armády ale v souvislosti s problémy 72. motorizované brigády kritizoval ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Přechod hranice podle něj svědčí o „neudržitelnosti příkazů ukrajinské armády, která vojáky nutí bojovat proti vlastnímu národu“.

Armáda se ovšem hýbe i na druhé straně rusko-ukrajinské hranice. Ruské letecké síly a protivzdušná obrana středního a západního vojenského okruhu zahájily pětidenní cvičení. Letci budou simulovat útoky na pozemní i vzdušné cíle, protivzdušná obrana potom provede cvičné střelby. Podle armádního mluvčího Igora Klimova jde o předem plánované velitelské a štábní cvičení. „Cvičení je jednou z etap letošní bojové přípravy svazků, útvarů a jednotek vojenského letectva,“ uvedl armádní mluvčí. Do rozsáhlých manévrů se podle něj zapojí zhruba stovka strojů – stíhačky Su-27 a MiG-31, víceúčelové útočné letouny Su-34, bombardéry Su-24 a bojové vrtulníky Mi-8, Mi-24 a Mi-28.