V USA je kvůli řasám půl milionu lidí bez vody

Toledo – V americkém Toledu platí kvůli otrávené vodě stav nouze. Asi půl milionu lidí se o víkendu ocitlo bez dodávek pitné vody, zavřená je většina restaurací, ale třeba taky zoologická zahrada. Za kontaminaci mohou přemnožené řasy.

V americkém Toledu platí kvůli otrávené vodě stav nouze (zdroj: ČT24)

Obyvatelé Toleda a okolí jsou zvyklí na dostatek pitné vody z přilehlého Erijského jezera. Jedovaté látky v něm ale o víkendu stouply na nebezpečné hodnoty. Na půl milionu lidí je tak odkázaných na balenou vodu. „Nedá se říct, že by tady panovala skutečná panika, ale lidé jsou prostě velmi znepokojení,“ tvrdí místní. 

Úřady vyzvaly obyvatele, aby nepili vodu z kohoutku, a guvernér Ohia vyhlásil v oblasti stav nouze. Krátce po zveřejnění z obchodů zmizela balená voda, lidé se ji proto vydávali nakupovat dokonce i za hranice státu. Ve městě je už několik středisek pro distribuci pitné vody.

Kontaminovaná voda může při požití zasahovat játra a způsobovat střevní potíže nebo závratě. A jedovaté látky podle úřadů nezničí ani převaření. Stav nouze tak zatím ve městě platí dál a restaurace a další místa zůstávají zavřené. „Podle výsledků testů to vypadá, že se hodnoty začínají pomalu zlepšovat, což nám dává naději, že se budeme schopní vrátit se k normálnímu používání pitné vody trochu rychleji,“ ujišťoval starosta Michael Collins.