Egypt chce vybudovat nový kanál podél Suezského průplavu

Káhira – Egypt se rozhodl vybudovat nový kanál podél Suezského průplavu, který spojuje Středozemní a Rudé moře. Projekt si podle odhadů vyžádá náklady čtyř miliard dolarů (82,5 miliardy korun). "Tento gigantický projekt znamená vytvoření nového Suezského průplavu souběžného s nynějším kanálem v celkové délce 72 kilometrů," uvedl Muháb Mamiš, šéf úřadu, který má správu Suezského průplavu na starosti. Podle agentury Reuters také naznačil, že nynější Suezský průplav, který měří 163 kilometrů, by mohl být v rámci nového projektu prodloužen.

Suezský průplav, který byl otevřen 17. listopadu 1869, je jednou z nejrušnějších námořních cest na světě. Představuje mimo jiné důležitou trasu pro dodávky ropy z Blízkého východu. Průplav je společně s turistikou a vývozem ropy a plynu nejdůležitějším zdrojem deviz pro Egypt. Roční příjmy plynoucí z provozování průplavu se pohybují kolem pěti miliard dolarů.

Vybudování nynějšího průplavu trvalo podle jeho správy deset let. Nová vodní cesta má být dokončena za pět let, řekl Mamiš. Egypt se ale bude snažit dokončit ji v ambicióznější tříleté lhůtě. Odhaduje se, že čekací doba lodí se díky paralelnímu kanálu sníží z 11 na tři hodiny, což by mohlo znamenat nižší náklady pro rejdaře a pro Egypt zvýšení příjmů o nejméně 2,59 procenta, řekl podle agentury ANSA Mamiš.

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí prohlásil, že projekt bude mít na starosti armáda. Zapojí se do něj až 20 egyptských firem, práce však budou z bezpečnostních důvodů probíhat pod dohledem ozbrojených sil. „Sinaj má do velké míry citlivé postavení. Armáda je za to Egyptu odpovědná,“ sdělil podle agentury Reuters Sísí. Peníze na stavbu prý Egypt získá vydáním vládních dluhopisů dostupných pouze Egypťanům. 

Jakékoli narušení přepravních tras podél průplavu může mít vážný dopad na obchod a ceny ropy. Určité obavy o bezpečnost Suezského kanálu vyvolala eskalace násilí ze strany islámských radikálů na Sinajském poloostrově po loňském svržení zvoleného islamistického prezidenta Muhammada Mursího armádou. Káhira proti radikálům nadále bojuje.

Vydáno pod