V JAR utratili antilopy z pražské zoo, Bobek je zděšen

Johannesburg/Praha – V Jihoafrické republice utratili osm antilop sitatunga pocházejících z pražské zoo kvůli údajně chybějícímu dokumentu. Zvířata byla do země přepravena po domluvě se zoo v Johannesburgu. Ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek je případem zděšen. Antilopy podle něj všechna potřebná osvědčení měly. Poslal proto stížnost výkonnému řediteli Světové asociace zoologických zahrad (WAZA).

Podle jihoafrických médií se antilopy do země dostaly v pátek letecky přes Frankfurt nad Mohanem, místní úřady v JAR ale jejich dovoz zakázaly. Neměly prý požadovaná osvědčení, a tak se bály vpustit je do země. Žádaly jejich vrácení do Německa nebo usmrcení. Několik veterinářů to odmítlo provést, nakonec ale byly antilopy v neděli utraceny.

„My máme čisté svědomí. Ta zvířata měla všechny potřebné papíry. Opakovaně jsme si to prověřovali podle toho, co nám zoo v Johannesburgu dodala,“ uvedl v rozhovoru s ČTK ředitel pražské zoologické zahrady Miroslav Bobek. Johannesburská zoo je jedním ze členů WAZA a měla podle Bobka vždy dobrou pověst. „Poprvé se to řešilo asi před tři čtvrtě rokem, je to podobné, jako když vozíme koně do Mongolska. Probíhá komunikace o tom, jaké jsou potřeba veterinární papíry, což znamená především, na co mají být zvířata vyšetřena,“ popsal Bobek.

Antilopa sitatunga
Zdroj: ČT24/ČTK/FLPA/FLPA

Pracovníci pražské zoo tyto údaje od jihoafrického veterináře získali a podle toho vše zařídili. „Ještě se několikrát dotázali, zda je to všechno, protože se to země od země liší a kopytníci jsou obecně problém kvůli nákazám dobytka a podobně. Znovu byli ubezpečeni, že to dělají správně,“ dodal ředitel pražské zoo.

Bobek odmítá, že by byly antilopy ve špatném stavu

V jihoafrickém tisku se objevily i informace, že zvířata byla v klecích dehydratovaná a v zuboženém stavu. Ředitel pražské zoo to ale odmítá. Podle něj byla zvířata připravena na to, aby takto přepravovaná čtyři či pět dní vydržela, a například se počkalo na to, až bude dodán údajně chybějící dokument. Jak upřesnil, o dopravu antilop se navíc staral anglický odborník Roy Smith, který je specializovaným dopravcem pro zvířata a již se podílel na podobných přepravách pro Zoo Praha v minulosti. „I on byl tím, co se pak dělo v Johannesburgu, zděšen,“ dodal Bobek.

Na postup johannesburské zoo si Bobek rozhodl stěžovat přímo u výkonného ředitele asociace WAZA Geralda Dicka, kterému napsal dopis. Upozorňuje v něm na neprofesionální a neetické chování jihoafrické zoo, a to nejen kvůli utracení zvířat, ale i z dalšího důvodu. „Jak se ukázalo, ti lidé ze zoo v Johannesburgu chtěli hned nějaká ze zvířat přeprodat soukromníkovi, my jsme jim je přitom darovali,“ dodal ředitel pražské zoo.

Vydáno pod