Bulharsko má novou vládu, zemi má dovést k předčasným volbám

Sofie - V Bulharsku se dnes ráno ujal funkce prozatímní kabinet, v jehož čele stojí uznávaný univerzitní profesor a bývalý socialistický poslanec Georgi Bliznaški. Nová vláda by měla zemi dovést k předčasným volbám, které se budou konat 5. října. Bulharský prezident Rosen Plevneliev rovněž podepsal nařízení, kterým rozpouští parlament.

Bulharsko má novou vládu, zemi má dovést k předčasným volbám (zdroj: ČT24)

„Pokud se chceme dopátrat příčin toho, co se stalo dnes, musíme se podívat na přelom let 2012 a 2013, kdy byly v Bulharsku masové demonstrace,“ vysvětlil komentátor Českého rozhlasu Alexander Tolčinský. Protesty nakonec vyústily v pád vlády, po předčasných volbách sestavili menšinovou vládu socialisté, už jejímu jmenování ale předcházely protesty. „K pádu vlády došlo ze dvou bezprostředních příčin: neúspěch socialistů v evropských volbách a krach čtvrté největší bulharské banky,“ shrnul Tolčinský, podle něhož se podobný scénář v posledních dvou desetiletích v Bulharsku opakuje poněkolikáté.

Slavnostní ceremonie začala v bulharské metropoli krátce po desáté hodině místního času, ještě předtím se odcházející a nastupující ministři krátce setkali, aby si v soukromí vyměnili rady a zkušenosti. Ceremoniál se tak oproti původním plánům o trochu opozdil, uvedla bulharská televize.

Odcházející premiér Plamen Orešarski, který rezignoval na svou funkci na konci července, ve svém projevu ocenil úspěchy jeho vlády, mezi kterými zmínil vylepšení čerpání peněz z unijních fondů či novinky v oblasti sociální politiky a vytvoření 50 000 nových pracovních míst za pouhých 14 měsíců.

Bliznaški následně ve své řeči slíbil pokračovat v reformách a rovněž uvedl, že jeho ministři nemají v plánu provádět na svých úřadech žádné čistky. „Naším hlavním úkolem je uspořádat svobodné a spravedlivé parlamentní volby, které přinesou výsledky, jež nebudou nikým zpochybňovány a všichni je přijmou,“ uvedl nový bulharský premiér. „Je rovněž potřeba obnovit důvěru občanské společnosti v politické instituce,“ dodal Bliznaški podle bulharského deníku Trud.

Problémy Orešarského vlády nastaly po volební porážce Bulharské socialistické strany (BSP) v květnových volbách do Evropského parlamentu. V reakci na to vystoupilo z vládní koalice liberální Hnutí za právo a svobodu (DPS), které reprezentuje tureckou menšinu v zemi, a spustilo tím vleklou politickou krizi.