Smyčka kolem rebelů se stahuje, vojáci jsou prý poblíž centra Doněcku

Kyjev - Ukrajinská armáda se snaží znovu dobýt města ovládaná separatisty. A je zřejmě na dobré cestě. Vojáci se už údajně dostali do vzdálenosti pouhých pět kilometrů od centra města. V noci se podle svědků ve městě ozývaly dělostřelecké výbuchy, město prý raketami ostřelovalo ukrajinské letectvo. Tvrdě se bojuje také v nedaleké Horlivce. Armáda se zároveň snaží o obklíčení Luhansku, aby rebely odřízla od zásobování. „Smyčka kolem rebelů se stahuje,“ myslí si zpravodaj ČT Josef Pazderka.

Granáty a miny v Doněcku podle AP stále častěji zasahují obytné čtvrti. V Kalininově obvodu jen pár kilometrů od středu města viděli svědkové osm kráterů po leteckém bombardování. Armádní velení ostřelování obytných čtvrtí odmítá a tvrdí, že útoky jsou dílem povstalců. Podle mluvčího armády Andrije Lysenka ale v noci letectvo žádný útok na Doněck nepodniklo. 
  
V Horlivce, která leží severovýchodně od Doněcka, podle dnešní zprávy místní radnice v posledních dnech při ostřelování zahynulo 33 civilistů a dalších 129 bylo zraněno.

„Ukrajinská armáda opakuje, že se sice snaží vytlačit separatisty a dostat je pod kontrolu, zároveň ale musí brát maximální ohled na civilisty,“ uvedl Pazderka, podle něhož proto také o Doněcku ukrajinská armáda nemluví jako o cíli, které bude dobývat. Další postup armády nejspíše bude do Luhanské oblasti. Problémem je ale obsazení právě velkých měst obývaných civilním obyvatelstvem, stejně jako velká prostupnost ruské hranice.

Pazderka: Smyčka kolem povstalců se stahuje (zdroj: ČT24)

Povstalci: Obětí na straně ukrajinské armády je mnohem víc

Vůdci ukrajinských separatistů zpochybnili oficiální informace Kyjeva o výši armádních ztrát během bojů na východě země. Podle tiskové zprávy ukrajinských ozbrojených sil od počátku operace proti „teroristům“ zahynulo 625 ukrajinských vojáků. Celkem zemřelo asi 1 500 lidí.

Oleg Carjov, jeden z povstaleckých vůdců, ale prohlásil, že podle jeho informací jsou armádní ztráty přinejmenším dvojnásobné. Celkem podle něj na Donbasu v důsledku bojů od dubna zahynulo možná až 7 tisíc lidí.