Boj o skotskou (ne)závislost se poprvé rozhořel v televizi

Glasgow – Pouhých šest týdnů zbývá do hlasování o nezávislosti Skotska. Politická kampaň se vyostřuje a televize už vysílala i první debatu. Šéf skotské vlády Alexander Salmond v ní prohlásil, že Skotsko je schopné stát politicky i hospodářsky na vlastních nohou. O vládu z Londýna už prý nestojí. Přední labouristický politik Alistair Darling, jenž vede iniciativu za uchování britské jednoty, mu oponoval s tím, že aktivisté zasazující se o nezávislost nedokázali zodpovědět klíčové otázky. Referendum proběhne 18. září.

Ještě před televizní debatou trojice největších britských stran oznámila, že Skotsko by v případě setrvání v Británii mělo získat větší svobody a pravomoci. Salmondova Skotská národní strana (SNP) to ale označila za fintu, jak výsledek hlasování ovlivnit. Salmond před debatou opakovaně prohlásil, že se chce ve vysílání střetnout přímo s premiérem Davidem Cameronem. Konzervativní předák takové klání ale odmítl. 

Salmond: Skotsko bude úspěšné, důraz bude klást na sociální spravedlnost

Samostatnost by podle kampaně Ano Skotsku vedla k větší zaměstnanosti, přístupnějšímu vzdělání a kvalitnějšímu životu. Salmond v debatě upozornil, že jen málo lidí pochybuje o tom, že by Skotsko mohlo úspěšně fungovat jako nezávislý stát.

„Polovinu mého života vládly Skotsku westminsterské politické strany, které jsme si nezvolili, a určovaly nám daně. Jsou to ti samí lidé, kteří nám teď prostřednictvím Projektu strach tvrdí, že se o sebe sami nepostaráme,“ konstatoval skotský premiér. „Je to jednoduché – nikdo neodvede lepší práci než lidé, kteří žijí a pracují ve Skotsku,“ dodal Salmond. Podle něj bude nezávislé Skotsko klást mnohem větší důraz na sociální spravedlnost. 

Televizní debata věnovaná skotskému referendu
Zdroj: ČT24/ISIFA

Pokud řeknete NE, není cesty zpět, varoval Darling

Naopak unionisté mluví o zbytečném riziku. Skotsko už teď kontroluje své zdravotnictví a školství, s Londýnem navíc podle nich žije v prospěšné symbióze. Darling trval v debatě na tom, že pokud Skotsko zůstane součástí Británie, voliči budou mít „to nejlepší z obou světů“.

Podle labouristy je referendum záležitostí budoucnosti Skotska, nikoli vlastenectví. „Jsou chvíle, kdy je z lásky k naší rodině a k naší vlasti lepší říci NE jednoduše proto, že je to to nejlepší, co můžeme udělat,“ konstatoval odpůrce skotské nezávislosti. „Za 6 týdnů učiníme největší rozhodnutí v celých dějinách Skotska. Pamatujte si, pokud se rozhodnete odejít, není cesty zpět,“ varoval Skoty Darling. 

Velvyslanec ve VB: Odtržením Skotska by politicky posílili konzervativci (zdroj: ČT24)

Měna nejistá

Rozhoduje hlavně otázka blahobytu. Separatisté spoléhají na to, že ekonomiku nového státu zachrání peníze z nerostných surovin. Rozhodovat o nich chtějí sami. „Měli bychom zvedat vlastní daně, vydělávat vlastní peníze a sami je utrácet,“ podotkla obyvatelka Edinburghu. Jenže zásoby podle odborníků brzy dojdou. Odpůrci samostatnosti pak hrozí, že nejasná je i budoucnost skotských bank a měny jako takové. „Předpokládám, že vlajkou zůstane Kříž svatého Ondřeje, hlavním městem Edinburgh, ale nedokážete nám říct, jakou budeme mít měnu. Co si o tom má myslet osmileté dítě?“ poznamenal Darling. 

PRO je stále víc Skotů

Podle agentury Ipsos Mori je nyní pro nezávislost 40 procent obyvatel Skotska, což je o čtyři procentní body více než v červnu. Naopak 54 procent voličů, tedy stejně jako v červnu, se chce vyslovit pro setrvání v Británii, zatímco sedm procent lidí s volebním právem stále nemá jasno.