Jsem členem povstalců. Strelkov mě odměnil, tvrdí Čech na videu

Doněck – Jde o další přímou stopu Česka v konfliktu na východě Ukrajiny? Na internetu koluje video s mužem, který má pocházet z Čech a prohlašuje se za příslušníka proruských ozbrojenců. Dokonce se chlubí darem od velitele separatistů. Správnost jeho výroků ale není možné ověřit.

Proruští ozbrojenci na východě Ukrajiny ztrácejí půdu pod nohama. Kyjev tvrdí, že odřízl jejich bašty a kontroluje i hranice, přes které údajně proudili zbraně i bojovníci z Ruska. Jedním z nich by mohl být právě zmíněný Čech. Původ jeho videoportrétu není znám, pozadí záběru ale evokuje válečnou zónu v některém z ukrajinských měst.

„Jmenuji se Grund Oldřich. Jsem občan České republiky, jsem velitel obrněného vozidla. Dnes jsem byl odměněn chladnou zbraní od soudruha velitele Strelkova,“ tvrdí na pořízeném videu muž a poté ukazuje podepsanou čepel nože. Zmiňovaný Igor Strelkov je vrchním velitelem ozbrojených povstalců v tzv. Doněcké lidové republice.

Na svém facebookovém profilu se muž navíc chlubí fotkami z východní Ukrajiny. Zda je opravdu osobou, za kterou se vydává, ale není možné ověřit. Nemusí přitom být prvním Čechem v řadách proruských ozbrojenců. Nedávno se na internetu objevilo video s brněnským učitelem tělocviku Ivem Stejskalem, který údajně také bojoval po boku separatistů. Podle českých zákonů hrozí za službu v cizích ozbrojených silách až pět let vězení.

Další česká stopa u povstalců? (zdroj: ČT24)

Nové dohady o hraničních přesunech

Ruská armáda podle dnešního prohlášení NATO soustředila u hranic s Ukrajinou 20 tisíc svých mužů. NATO varovalo, že je Moskva může na Ukrajinu poslat pod záminkou humanitární nebo mírové mise. Kreml takové plány důrazně popřel a zároveň obvinil Kyjev z používání zakázaných zbraní. Ministerstvo obrany v prohlášení „vyjádřilo soustrast“ s těmi, kdo prý podobné nesmysly šíří.

Mluvčí NATO Oana Lungescuová: „Posilování ruské armády situaci vyostřuje a podkopává snahy o nalezení diplomatické cesty k řešení krize. Situace je nebezpečná… Moskva může ukrajinský konflikt využít jako záminku k zahájení humanitární nebo mírové mise.“

Mluvčí ministerstva obrany Ruska Igor Konašenkov: „Vypadají jako seriózní lidé. Jsou ale nuceni ve svých prohlášeních neustále improvizovat, aby alespoň nějak zachovali vážnost svých slov. Jejich neustálé eskapády o stahování ruských vojsk k ukrajinským hranicím připomínají výprodej mýdlových bublin.“