Libérie vyhlásila kvůli ebole mimořádný stav

Monrovia - Liberijská prezidentka Ellen Johnsonová-Sirleafová vyhlásila v noci na dnešek kvůli ebole v zemi mimořádný stav. Podle prezidentky rozsah epidemie představuje hrozbu pro bezpečnost státu. V Libérii už nemoc zabila nejméně 282 lidí. Podle pozorovatelů se krize v zemi prohlubuje, protože mnoho lidí nechává své nemocné příbuzné doma, místo aby je odvedli do izolovaných center. Zbytek světa zatím s obavami vyčkává, zda epidemie eboly nepřekročí hranice Afriky. Do Španělska byl dnes v karanténním stavu přepraven misionář, který se virem před pár dny nakazil.

Prezidentka v oficiálním prohlášení uvedla, že pro ochranu životů a přežití státu je potřeba podniknout mimořádná opatření. Řada Afričanů ale spíše nedůvěřuje cizím zdravotníkům a o nemocné blízké chce pečovat u sebe doma. Bez řádné osvěty je ale přenos nebezpečného viru takto vysoce pravděpodobný.

Situaci navíc neulehčují ani hygienické návyky, úroveň zdravotnictví, ale třeba i pohřební zvyklosti: řada vesničanů je běžně zvyklá se zemřelými přímo manipulovat a dotýkat se těl. Právě tehdy - v pokročilém stadiu napadení a s četným krvácením - je přitom virus nejvíce infekční. Stav nouze v Libérii má platit 90 dní od 6. srpna.

Nakažený Španěl je doma. Lidé podepisovali petice za rychlý převoz

Ebolou se ale nenakazili pouze Afričané. Na letecké základně Torrejón de Ardoz u Madridu dnes přistál armádní Airbus 310 s lékařským vybavením a s nakaženým španělským misionářem na palubě, oznámilo španělské ministerstvo obrany. Jde o prvního infikovaného, jenž byl transportován do Evropy. Španělská vláda pro 75letého duchovního Miguela Pajarese vyslala letadlo po vzoru USA.

Na rozdíl od americké veřejnosti, která proti převozu dvou nakažených spoluobčanů do USA protestovala, podepsaly internetovou petici za urychlený převoz Pajarese do země desítky tisíc Španělů. Španělské ministerstvo obrany sdělilo, že kromě Pajarese byla na palubě vojenského letounu také španělská jeptiška Juliana Bohiová, která s knězem spolupracovala v Libérii. U ní ale dosud nákaza zjištěna nebyla. Kněz i jeptiška byli převezeni do madridské nemocnice, která přijala nejpřísnější bezpečnostní a karanténní opatření.

Převoz Miguela Pajarese do madridské nemocnice
Zdroj: ČTK/EFE/Emilio Naranjo

Ebola je virové onemocnění způsobující vysokou horečku a krvácení. Není proti němu žádný lék ani vakcína, takže úmrtnost je vysoká. Od února se počet mrtvých v západní Africe vyšplhal téměř k tisícovce. Dalších 1 700 je nakažených. Vůbec poprvé se virus objevil v 70. letech v dnešním Kongu. Minulá vážná epidemie v roce 2000 postihla Ugandu, kde se nakazilo 425 lidí - polovina z nich zemřela.  

Nakaženým ale svitla naděje. Při léčení dvou amerických zdravotníků, kteří se oba nedávno nakazili ebolou v Libérii, využili lékaři experimentální sérum známé jako ZMapp, které však bylo zatím testováno pouze na primátech. Právě to jim nejspíš zachránilo život, přestože nelze s určitostí dokázat, zda za zlepšením jejich stavu stojí právě experimentální lék. Oba nakažení věděli o rizicích spojených s podáním pouze minimálně otestovaného séra.

Liberijský stav nouze kvůli ebole (zdroj: ČT24)

Světová zdravotnická organizace zahrnuje virus ebola do čtvrté (tedy nejvyšší) rizikové skupiny patogenů. Infekce z této skupiny představují pro člověka extrémní nebezpečí a jsou lehce přenosné. Pro většinu zástupců této skupiny také platí, že zatím není k dispozici efektivní léčba nebo bezpečná prevence. Mezi tyto patogeny patří kromě eboly také:

  • filovirus Marburg (podobné projevy i úmrtnost jako v případě eboly)
  • horečka Lassa (taktéž patří mezi krvácivé horečky. Je zákeřná tím, že ve většině případů má velmi nenápadný průběh)
  • nebo vir Herpes B (napadá zejména nervovou soustavu)