Pistoriova slova je snůška lží, nešetří atleta žalobce

Pretoria - Jihoafrický atlet Oscar Pistorius ve svém „prolhaném svědectví“ u soudu snesl „kupu lží“, prohlásil na začátku své závěrečné řeči prokurátor Gerrie Nel. Pistorius se zpovídá u soudu ze zabití své přítelkyně a modelky Reevy Steenkampové. Atlet, proslulý závoděním s podkoleními protézami dolních končetin, se hájí tím, že si ji spletl s vetřelcem. Obžaloba ho ale viní z toho, že na partnerku střílel úmyslně ve snaze chladnokrevně ji zastřelit. „Ukázalo, že obžalovaný není schopný uznat jakoukoli odpovědnost nebo pochybení,“ řekl žalobce Gerrie Nel.

Prokurátor začal svou závěrečnou řeč ve čtvrtek, následovat by měla v pátek řeč obhájce.
Dlouho probíhající proces byl přerušen v červenci. Prokurátor prohlásil, že obhájce obžalovaného běžce se pokouší přijít se dvěma liniemi obhajoby, které jsou ale neslučitelné.

Žalobce argumentuje tím, že podle pitvy Reeva jen dvě hodiny před smrtí jedla, a tedy nespala, že sousedé před střelbou slyšeli, jak se pár hádá, a že oběť byla oblečená a měla u sebe mobilní telefon. „Stojí přímo přede dveřmi, neschovává se, nebojí se lupiče. Ví, že nebezpečí stojí přímo před ní,“ popsal situaci v době útoku žalobce.

Pistoriova slova je snůška lží, nešetří atleta žalobce (zdroj: ČT24)

Pistorius se prý hájí tím, že vystřelil nedobrovolně a zároveň ze strachu, Gerrie Nel ale zdůraznil, že soud by si měl vybrat jen jednu verzi jeho obrany. Soud „by neměl mít žádné potíže odmítnout“ jeho verzi událostí, protože to „postrádá pravdivost“. Spousta lží v krátkém sledu podle prokurátora přinutila atleta nabalovat jeden klam na druhý, jako takzvaný „efekt sněhové koule“.

Nel také napadl snahu Pistoria prezentovat sama sebe jako „oběť okolností.“ Obhajoba se ho snaží vylíčit jako zranitelnou osobnost v důsledku postižení, trpící nervozitou kvůli těžkému dětství v zemi s vysokou mírou kriminality. Prokurátor ale označil atletovu úzkost jako „na zavolání“, což naznačuje, že strach z kriminality mu vyrobili ku prospěchu před soudem až obhájci.

Obhajoba dlouho tvrdila, že před incidentem prodělal Pistorius záchvat úzkosti, lékaři ale koncem června zveřejnili posudek, podle kterého byl běžec v době činu psychicky v pořádku. Podle zprávy expertů byl Pistorius schopný uvědomit si nezákonnost svého jednání. Gerrie Nel tehdy zdůraznil, že Pistorius žádnou psychickou nemocí nebo poruchou netrpí.

Vydáno pod