Manévry poblíž hranic skončily, tvrdí ruská armáda

Doněck – Ruská armáda ukončila manévry v oblastech u hranic s Ukrajinou. S odvoláním na ruské ministerstvo obrany o tom dnes informovala agentura Reuters. Od pondělí se tam konalo pětidenní cvičení letectva a sil protivzdušné obrany. Mezitím se ale vojensky činili proruští povstalci na východě Ukrajiny – ve čtvrtek zasáhli ukrajinský vrtulník, který musel nouzově přistát. Dalším povstaleckým skalpem se stala stíhačka Mig-29. Podle Kyjeva vzbouřenci zřejmě opět využili protiletadlový raketový systém BUK. Posádka stroje přežila, separatisté ji ale zajali.

Rusko ukončilo manévry u ukrajinských hranic (zdroj: ČT24)

Podle zpravodaje ČT Josefa Pazderky Kyjev hodnotí čtvrteční události jako další důkaz toho, že povstalci mají stálý přísun k vysoce sofistikované technice – pravděpodobně původem z Ruska. „Musí jít o velice dobře vycvičené lidi, kteří s velkou pravděpodobností přijíždějí přes ruskou hranici,“ dodává.

K prvnímu sestřelení zatím vyšetřovatelé mnoho informací nemají. Není oficiálně známo, v jaké části východu země vrtulník spadl. „Posádka nouzově přistála. Tři piloti byli zraněni. Nyní jsou v lékařském zařízení na území kontrolovaném silami provádějícími protiteroristické operace (ukrajinskou armádou),“ sdělilo tiskové centrum ukrajinských jednotek působících na východě země.

Stíhačka Mig-29 byla sestřelena asi 50 kilometrů od Doněcka, jehož centrum se ve čtvrtek stalo terčem masivního dělostřeleckého útoku, který si prý vyžádal řadu mrtvých a zraněných. Velení ukrajinské armády dosud potvrdilo, že v Doněcku i v Luhansku znovu zaútočili a na předměstí obou měst probíhají boje. Ostřelování středu Doněcku ale ukrajinská armáda popírá.

Josef Pazderka, zpravodaj ČT:

„Separatisté jsou pod velikým tlakem ukrajinské armády a obklíčení kolem Doněcku se neustále zužuje. Povstalci jsou izolováni a postrádají logistickou a morální podporu. Pokud bychom měli souhlasit s tvrzením, že Ruská federace aktivně podporuje separatisty, tak bude muset ze strany Moskvy přijít nepochybně silnější podpora.“

Vojska se přesouvají zpět od hranic, tvrdí Moskva

Z Ruska mezitím přichází přesně opačné vzkazy. S manévry poblíž ukrajinských hranic je – alespoň prozatím – prý konec. „Letadla nasazená na cvičení byla převelena z dočasných základen do domovských, protiletadlové jednotky začaly nakládat své vybavení k odjezdu na jejich stálé pozice,“ citovala agentura Interfax z prohlášení ministerstva.

Moskva v pondělí uvedla, že cvičení, do kterého se zapojila asi stovka bojových letadel a vrtulníků a jehož součástí měla být i cvičná střelba protiletadlových baterií, bylo předem plánované. Letectvo mimo jiné nacvičovalo likvidaci pozemních i vzdušných cílů. Tento týden ruská armáda zahájila manévry i za polárním kruhem a na Dálném východě.

Zpravodaj ČT k Ukrajině: Povstalci jsou v úzkých, čekají na pomoc z Ruska (zdroj: ČT24)

Na místě pádu malajsijského letadla poblíž Doněcku prý armáda nadále respektuje příměří. Ještě ve čtvrtek byli přitom vojáci ústy svých představitelů rozhodnuti bojové akce obnovit. Důvodem k ukončení příměří mělo být podle čtvrteční zprávy agentury Unian rozhodnutí mezinárodního týmu expertů pozastavit z bezpečnostních důvodů pátrání po zbývajících pozůstatcích obětí tragédie. V blízkosti trosek totiž pokračují střety mezi ukrajinskými vojáky a proruskými povstalci, a práce expertů je tak příliš riskantní. 

Malajsijský boeing letící z Amsterodamu do Kuala Lumpuru se 17. července zřítil u obce Hrabove v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Všech 298 lidí na palubě zahynulo. Z údajného sestřelení stroje se navzájem obviňují ukrajinské úřady a proruští separatisté. Pozůstatky obětí v uplynulých dnech shromažďovali na místě nizozemští a australští odborníci a mezinárodní pozorovatelé z Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

Rusko nabídlo vyslat humanitární konvoj, podle Powerové by to byla invaze

Mezitím ruský velvyslanec při OSN Vitalij Čurkin vyzval k okamžitému zastavení bojů a k vyřešení humanitární situace na východě Ukrajiny. Moskva také nabídla, že na Ukrajinu vyšle konvoj s humanitární pomocí, což americká velvyslankyně při OSN Samantha Powerová kritizovala. Řekla, že Kyjev umožnil humanitární činnost na svém území mezinárodním organizacím, proto nemá ruská nabídka opodstatnění. Ruský humanitární konvoj by podle Powerové navíc mohl být vnímán jako invaze.