Síly věrné premiérovi Málikímu se rozmístily po Bagdádu

Bagdád - Zvláštní jednotky a milice věrné iráckému premiérovi Núrímu Málikímu se v noci na dnešek rozmístily na strategických místech v metropoli Bagdádu. Málikí v nedělním projevu ve státní televizi znovu zopakoval, že nepodlehne tlakům a nevzdá se kandidatury na třetí funkční období. Šíitská koalice v parlamentu navrhla na nového premiéra místopředsedu parlamentu Hajdára Abadího.

Vojáci, policisté a milicionáři se údajně seskupili hlavně v oblasti takzvané zelené zóny, kde se nachází množství vládních úřadů a zahraničních velvyslanectví. K dispozici prý mají také tanky. Podle bagdádské policie kontrolují síly loajální současnému premiérovi klíčové vstupy do města a některé významné mosty. Podle listu The Washington Post obklíčily jednotky dokonce i prezidentský palác.

Málikí v nedělní televizní promluvě uvedl, že podá k soudu stížnost na nového prezidenta Fuáda Masúma za „zjevné porušení ústavy“. Prezidenta viní z otálení při jmenování nového premiéra země. Ústavní lhůta stanovená pro jmenování vypršela údajně už v noci na pátek. Podle Málikího Masúmova nečinnost situaci v Iráku pouze zhorší.

Irácký nejvyšší soud dnes popřel informace médií, podle nichž rozhodl, že blok premiéra Málikího je největším v parlamentu, a proto by prezident v souladu s ústavou měl Málikího znovu požádat o vytvoření vlády.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Marie Harfová v reakci na Málikího oznámení uvedla, že USA plně podporují iráckého prezidenta Masúma „jako garanta irácké ústavy“. Zároveň prý Spojené státy odmítají jakékoli snahy o manipulaci ústavních či právních procesů. Prezident Barack Obama už dříve uvedl, že Washington podporuje v Iráku vznik vlády národní jednoty. Americký ministr zahraničí John Kerry Málikího vyzval, aby nevyvolával další politické napětí v zemi.

Málikí, jehož šíitský volební blok vyhrál dubnové volby, nadále odolává tlaku na své odstoupení. To požadují nejen sunnitští a kurdští politici, ale stále hlasitěji také někteří šíité a především sousední Írán, který dosud platil za Málikího podporovatele. Kritici požadují, aby novou iráckou vládu, která by se měla vypořádat s nebezpečím ze strany extremistů z Islámského státu, vedla méně polarizující osobnost.

Ozbrojenci z hnutí Islámský stát dobyli ráno město Džalavlá, které se nachází 115 kilometrů severovýchodně od irácké metropole Bagdádu. Po týdnech intenzivních bojů tam porazili kurdské jednotky. K obsazení Džalavlá údajně došlo pouhý den poté, co zde sebevražedný útočník zabil deset kurdských bojovníků. Militanti rovněž získali kontrolu nad dalšími dvěma vesnicemi v okolí.

Iráčtí Kurdové se snaží tažení islamistů zastavit, bojují ale s nedostatečným vybavením. Radikálové mají naopak k dispozici nejmodernější americké zbraně, které zabavili z obsazených základen irácké armády.

USA již údajně dodávají zbraně kurdským jednotkám

Nejmenovaný americký činitel pro agenturu AP uvedl, že Obamova administrativa již začala dodávat zbraně přímo kurdským jednotkám. Až dosud přitom Washington vždy trval na tom, že zbraně prodává jen ústřední irácké vládě. O jaký typ zbraní jde, americký zdroj neupřesnil. Údajně je ale Kurdům nedodává americké ministerstvo obrany. Podobné operace v minulosti prováděla Ústřední zpravodajská služba (CIA).

Prezident autonomního Kurdistánu Masúd Barzání v neděli požádal mezinárodní společenství o poskytnutí zbraní, kterými by mohli jeho lidé čelit náporu ozbrojenců. Německá vláda oznámila, že na jeho výzvu nebude reagovat.

Humanitární situace na severu země se každou minutou zhoršuje. Podle odhadů OSN je v oblasti na 150 tisíc uprchlíků, kteří převážně míří do sousední Sýrie nebo Turecka. Ti, kteří ale na útěk nemají sílu, čeká téměř jistá smrt. Buď ve vyprahlé krajině vyhladoví, nebo je islamisté zabijí. Nejméně pět stovek jezídů už radikálové povraždili, některé ženy a děti prý dokonce pohřbili zaživa.