Irák má nového premiéra, prezident doufá, že „ochrání irácké občany“

Bagdád - Irácký prezident Fuád Masúm dnes požádal místopředsedu parlamentu Hajdára Abádího, aby vytvořil novou vládu. Funkci premiéra chtěl přitom získat dosavadní šéf kabinetu Núrí Málikí, který označil prezidentovo rozhodnutí za nebezpečné porušení ústavy. Již v noci na dnešek se jemu věrné zvláštní jednotky a milice údajně rozmístily na strategických místech v metropoli Bagdádu. Abádího do funkce navrhla šíitská koalice v iráckém parlamentu; na vytvoření vlády má nyní 30 dnů.

Irácká televize odvysílala záběry, na nichž prezident Fuád Masúm říká, že dává Abádímu 30 dní na sestavení nové vlády a její představení v parlamentu, který ji musí odsouhlasit. Doufá prý, že se Abádímu podaří vytvořit kabinet, který „ochrání irácké občany“. Nově jmenovaný premiér následně vyzval všechny Iráčany, aby se sjednotili proti barbarské kampani islamistů, kteří v posledních týdnech obsazují zemi. „Všichni musíme spolupracovat, abychom se mohli postavit této teroristické kampani vedené v Iráku a abychom tyto teroristické skupiny zastavily,“ řekl Abádí hned poté, co ho prezident požádal o vytvoření nové vlády.

Málikí se nehodlá vzdát, chce být dál premiérem

Núrí Málikí ve svém večerním televizním kritizoval USA za podporu Abádího nominace a hovořil o spiknutí. „Dokážeme ten omyl napravit,“ sdělil ke kroku, který byl podle něj protiústavní. Málikí také prohlásil, že nehodlá odstoupit a dovolit, aby jeho třetí mandát připadl jeho rivalovi. 

Americký viceprezident Joe Biden ocenil Masúmovo rozhodnutí jako zásadní krok po měsících politické krize v Iráku, kde značnou část území obsadili radikálové z hnutí Islámský stát. Biden tlumočil přání amerického prezidenta Baracka Obamy, aby Iráčané sestavili co nejrychleji novou vládu, která bude schopná řešit problémy všech Iráčanů. Biden také řekl, že USA považují Masúma za garanta irácké ústavy. OSN vyzvala iráckou armádu, aby se do politického procesu nevměšovala.

Hajdar Abádí se narodil v roce 1952, studoval v Bagdádu a pak v britském Manchesteru. Je elektroinženýr a patřil k lidem pronásledovaným režimem bývalého prezidenta Saddáma Husajna, takže s rodinou žil dlouho ve Velké Británii. Do politiky se zapojil po Saddámově svržení v roce 2003. Stal se ministrem komunikací a později působil jako blízký Málikího poradce. Místopředsedou parlamentu byl jmenován před několika týdny. 

List The Washington Post poznamenal, že Abádí je stejně jako Málikí šíitský muslim a že není jisté, zda dokáže iráckou krizi řešit úspěšněji než nynější premiér. V jednom rozhovoru v červnu řekl, že Irák čeká na to, zda poskytnou USA Iráku pomoc pro boj proti islamistům. Pokud ne, bude muset Iráku pomoci Írán, dodal.

Státní televize dnes nejprve informovala že irácký nejvyšší soud vydal verdikt ve prospěch Málikího, v němž stanovil, že jeho blok je největším v parlamentu, a tak by prezident v souladu s ústavou měl požádat právě dosluhujícího premiéra, aby sestavil vládu znovu. Podle britské BBC ale irácký soud popřel, že by takové rozhodnutí vydal. Šíitská koalice v parlamentu, jejíž součástí je i Málikího koalice Právní stát, nedlouho poté oznámila, že na funkci premiéra nominovala Abádího a ten by měl vytvořit kabinet, který zemi sjednotí v boji proti islamistům z hnutí Islámský stát.

Dosavadní šíitský premiér Málikí chtěl přitom získat i třetí mandát. S tím ale nesouhlasili sunnité, Kurdové ani někteří zástupci šíitů. Obviňovali ho, že svým chováním přispěl ke zvýšení etnického napětí v zemi.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Marie Harfová uvedla, že USA plně podporují iráckého prezidenta Fuáda Masúma „jako garanta irácké ústavy“. Zároveň prý Spojené státy odmítají jakékoli snahy o manipulaci ústavních či právních procesů. Prezident Obama už dříve uvedl, že Washington podporuje v Iráku vznik vlády národní jednoty. Podporu iráckému prezidentovi později vyjádřil i šéf americké diplomacie John Kerry. Zároveň dodal, že jakékoli dění, které se odchýlí od legitimního ústavního procesu, nebude mít podporu mezinárodního společenství.

Iráčané prchají před boji paradoxně do Sýrie (zdroj: ČT24)