Kyjev schválil sankce vůči Rusku. Místní ale více oceňují Putinův konvoj

Kyjev – Celkem 172 lidí a 65 firem by se mohly dotknout protiruské sankce schválené Kyjevem. Tamní parlament je projednal v prvním čtení. Na „černou listinu“ se dostaly ruské strategické podniky a jednotlivci podporující proruské separatisty na východě země. Konkrétně půjde o zmrazení účtů, omezení letů nebo pozastavení hospodářských a finančních závazků. Pocítit by to mohla i Evropa, a to na dodávkách ruského plynu. Sankce Kyjeva vůči Moskvě nechávají obyvatele na východní Ukrajině chladnými. Mnohem více ocení humanitární konvoj, který do oblasti poslal ruský prezident Vladimir Putin.

Se sankcemi se doslova roztrhl pytel. Jako poslední se přidala ukrajinská vláda, která navrhla uvalit postihy na 172 občanů nejen Ruské federace a 65 ruských firem, které údajně „financují terorismus“. Premiér Arsenij Jaceňuk nevyloučil, že by se restrikce mohly dotknout i přepravy ruského plynu do Evropy. Zákon v prvním čtení podle agentury ITAR-TASS podpořilo 243 z celkem 450 poslanců. Druhé čtení parlament odložil na čtvrtek.

Vládní předloha dává ukrajinské Radě národní bezpečnosti a obrany právo zavést prakticky jakákoli sankční opatření včetně zmrazení účtů, zákazu přeletů letadel, blokování obchodních a licenčních smluv či zastavení tranzitu energetických surovin. Právě možnost zastavení dodávek ropy a plynu do Evropy vyvolává obavy jak evropských zákazníků, tak ruských dodavatelů, kteří ukrajinské ropovody a plynovody využívají. 

Libor Dvořák, komentátor ČRo Plus:

„Největší obavy v západní Evropě samozřejmě vzbuzuje možnost, o které premiér Jaceňuk mluvil už minulý pátek, a to zastavení dodávek ruského zemního plynu do Evropy. Ačkoliv nejvyšší hodnostáři tvrdí, že se to dodávek do Evropy týkat nebude, nedovedu si moc dobře představit, jak by se to provedlo.“

Dvořák: Za vším, co se dnes na Ukrajině děje, stojí především Kreml

Sankce Kyjeva vůči Moskvě nechávají obyvatele na východní Ukrajině chladnými. Mnohem více ocení humanitární konvoj, který do oblasti poslal ruský prezident Vladimir Putin. „Není pochyb o tom, že ti lidé pomoc nutně potřebují. Pokud se ukáže, že to je opravdu humanitární konvoj, bude to mimo jiné další propagandistické gesto pro obyvatele východní Ukrajiny – 'vidíte, oni vám hážou na hlavu granáty a my vám přivážíme všechno, co potřebujete.' Už tam není jen řečeno, že za vším, co se dnes na Ukrajině děje stojí především Kreml,“ řekl Komentátor ČRo Plus Libor Dvořák.

Josef Pazderka, zpravodaj ČT v Doněcku:

"Zprávy z Kyjeva ohledně sankcí jsou v Doněcku vnímány dost zprostředkovaně. Doněck je obklíčen ukrajinskou armádou a ti, kteří ještě neutekli, mají co dělat s vlastní obživou. Každopádně na východě Ukrajiny panuje spíše distanc vůči Kyjevu. Místní teď ocení spíše humanitární konvoj z Ruska, protože se o ně alespoň někdo stará, když na ně dopadají granáty. Mají pocit, že pro ně ukrajinská vláda nic nedělá a že střílí na město bez ohledu na civilní cíle."

Následky zavedení protiruských sankcí pro ukrajinskou ekonomiku podle premiéra Jaceňuka nejsou ničím ve srovnání s mrtvými ukrajinskými vojáky a civilisty, které „zabili teroristé podporovaní Ruskem“. „Jde o národní čest!“ citovala Jaceňuka agentura Interfax-Ukrajina.