Nominace Abádího je protiústavní, zopakoval irácký premiér Málikí

Bagdád - Úřadující irácký premiér Núrí Málikí dnes v televizním projevu prohlásil, že pověření Hajdara Abádího sestavením nové vlády je porušením ústavy a nemá žádnou hodnotu. Moci se prý současný šéf vlády nevzdá do té doby, než o situaci rozhodne federální soud. Na něj se Málikí obrátil v úterý s námitkou proti Abádího nominaci.

Irácký prezident Fuád Masúm v pondělí požádal dosavadního místopředsedu parlamentu Hajdara Abádího, aby sestavil novou vládu národní jednoty, která se bude moci postavit islamistům dobývajícím stále další irácká území. Funkci premiéra chtěl přitom již potřetí získat právě Málikí, který situaci již dříve označil za spiknutí.

Jak nynější šéf vlády uvedl, všichni v zemi by měli respektovat, že celou věc ještě projednává federální soud, na který se obrátil. Do té doby, než ve věci padne konečné rozhodnutí, zůstane prý jeho kabinet u moci. „Došlo k porušení ústavy a toto rozhodnutí tak nemá žádné účinky,“ prohlásil o nominaci Málikí. „Tato vláda pokračuje, nedojde k žádné změně, dokud federální soud nevynese svůj verdikt,“ dodal. Státní televize mezitím dnes informovala o tom, že Abádí již začal se sestavováním nové vlády a nyní pracuje ve spolupráci se všemi hlavními politickými bloky na vytváření vládního programu.

Hajdár Abádí
Zdroj: ISIFA/EPA/ALI ABBAS

Použije Málikí pro řešení krize sílu?

V Iráku panují obavy, že by Málikí mohl v zájmu udržení moci zapojit do krize i jemu věrné vojenské jednotky. Vojsko již od nedělního večera začalo obsazovat strategická místa v Bagdádu. Z prohlášení, které se v úterý objevilo na oficiální webové stránce dosavadního premiéra, ale vyplynulo, že Málikí armádu při politickém soupeření využít nehodlá. Přesto ale v ulicích irácké metropole panuje napjatá atmosféra. Tanky a vojenské automobily stojí na většině mostů a na hlavních křižovatkách a zároveň se v ulicích města pohybuje více příslušníků bezpečnostních složek než obvykle, tvrdí svědkové.

Málikí, jehož šíitský volební blok vyhrál dubnové volby, nadále odolává tlaku na své odstoupení. Kritici požadují, aby novou iráckou vládu, která by se měla vypořádat s nebezpečím ze strany extremistů z Islámského státu, vedla méně polarizující osobnost. Málikího rezignaci požadují nejen sunnitští a kurdští politici, ale stále hlasitěji také někteří šíité. Málikí kromě toho zřejmě již přišel i o své dvě největší opory v zahraničí - USA a Írán. S Abádím jako designovaným premiérem již dříve telefonicky hovořil americký prezident Barack Obama a požádal ho, aby sestavil novou vládu co nejrychleji. Dnes Abádího podpořil i nejvyšší íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí. „Doufám, že jmenování nového premiéra v Iráku povede k vytvoření nové vlády a dá lekci těm, kteří v zemi usilovali o vzpouru,“ uvedl Chameneí.