Počátkem září přijde první zpráva o sestřeleném malajsijském boeingu

Amsterodam – První zprávu o tragédii letu MH17 vydají nizozemští vyšetřovatelé počátkem září. Podle mluvčího nizozemského bezpečnostního úřadu OVV, který se incidentem zabývá, bude dokument zahrnovat informace z takzvaných černých skříněk, údaje z kontrolních věží, radarů a satelitů. Chybět prý nebudou ani závěry mezinárodních vyšetřovatelů, kteří místo tragédie na Ukrajině navštívili. Pád malajsijského boeingu, který byl v červenci sestřelen nad východní Ukrajinou, nikdo z 298 lidí na palubě nepřežil.

OVV, který má na starosti identifikaci obětí a také objasnění incidentu, již oznámil, že práci na východě Ukrajiny dokončil. Všechny nasbírané údaje odborníci analyzují v haagské centrále. Průzkum místa neštěstí byl složitý, neboť oblast se nachází pod kontrolou povstalců. Práci inspektorům komplikovaly i boje mezi rebely a ukrajinskou armádou, která se snažila okolí dobýt.

Stroj letící z nizozemského Amsterodamu do Kuala Lumpuru byl pravděpodobně sestřelen raketou středního dosahu země-vzduch. Z odpovědnosti za incident se vzájemně obviňují proruští separatisté a ukrajinská armáda.