Nepodléhejte rakovině beznaděje, vyzval František věřící v Koreji

Soul – Papeže Františka dnes přivítaly na fotbalovém stadionu v Tedžonu desítky tisíc asijských katolíků. František zde odsloužil svou první veřejnou mši v rámci návštěvy Jižní Koreje. Stadion s kapacitou 50 000 lidí byl plný už několik hodin před Františkovým příjezdem.

Papež při mši varoval před „rakovinou beznaděje“ šířící se ve zdánlivě bohaté, avšak vnitřně smutné a prázdné společnosti. Za protilék k této beznaději, pramenící z materialismu, bezmezné soutěživosti a sobectví, označil naději víry, opravdové duchovní a kulturní hodnoty. Kritizoval rovněž „nelidské hospodářské modely, které vytvářejí nové formy chudoby a vytlačují pracující na okraj společnosti“.

Jižní Korea je podle velikosti hrubého domácího produktu na obyvatele 29. nejbohatší zemí světa, ale existují tu i hluboké sociální nerovnosti. Skoro polovička seniorů žije v bídě, a to je nejvíce mezi 30 členskými státy Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

Papež František v Jižní Koreji
Zdroj: ČTK/AP/Gregorio Borgia

František se setkal s příbuznými obětí z trajektu Sewol  

Do Tedžonu, kde se konají Dny asijské mládeže, přicestoval František ze 140 kilometrů vzdáleného Soulu rychlostním vlakem, namísto původně plánovaného vrtulníku. Podle očitých svědků na nádraží ostatním cestujícím požehnal. Ještě před mší se setkal s přeživšími studenty a rodinami obětí z trajektu Sewol, který se potopil letos v dubnu. Většina z více než tří stovek obětí tohoto neštěstí byli středoškoláci na výletu.

Papež František podle mluvčího Vatikánu nechtěl zasahovat do politických sporů ohledně vyšetřování potopení trajektu, ale poskytnout útěchu pozůstalým.  

Papež František v Jižní Koreji
Zdroj: Song Kyung-Seok/ISIFA/EPA

Rakety s papežem nesouvisely, ujistila KLDR

Severní Korea dala dnes najevo, že čtvrteční odpálení tří raket krátkého doletu do moře, necelou hodinu před Františkovým příletem do sousední země, s papežem vůbec nesouviselo. Úřední komuniké zdůraznilo, že sám severokorejský vůdce Kim Čong-un osobně sledoval zkoušky vysoce přesných taktických raket k 69. výročí osvobození země.

O papeži se komuniké nezmínilo. Nicméně KLDR pravidelně využívá významné události v Jižní Koreji, aby o sobě dala vědět.

František na úvod své pětidenní návštěvy vyzval Severní a Jižní Koreu, aby upustily od demonstrace síly a usilovaly o mír na poloostrově.

Během své třetí zahraniční cesty a vůbec první asijské návštěvy papež František v Jižní Koreji bude i sloužit mši za mír na rozděleném poloostrově.

Jihokorejští katolíci představují asi desetinu z 50 milionů obyvatel země, ale jejich počet se od předchozí návštěvy hlavy římskokatolické církve před 25 lety zdvojnásobil. Zdejší církev se tak v očích Vatikánu může jevit příkladem pro zbytek světa.

Vydáno pod