Úřady přestaly mlžit: Černošského mladíka zastřelil policista Wilson

Ferguson (USA) – Vedení policejního sboru v americkém Fergusonu zveřejnilo jméno policisty, který o víkendu zastřelil neozbrojeného černošského mladíka Michaela Browna. Policistova identifikace byla vedle nezávislého vyšetření incidentu jedním z požadavků účastníků masových demonstrací, které v noci na dnešek pokračovaly ve státě Missouri již pátou nocí a k nimž se přidali i lidé v dalších městech včetně New Yorku. Guvernér Jay Nixon reagoval na nespokojenost obyvatel tím, že dohledem nad převážně černošským předměstím St. Louis pověřil policistu tmavé pleti Rona Johnsona.

Podle šéfa fergusonského policejního sboru Thomase Jacksona zastřelil osmnáctiletého Browna policista Darren Wilson během pátrání po pachateli loupeže, která se stala krátce před incidentem. Wilson slouží u fergusonské policie šest let a dosud neměl žádný disciplinární problém, uvedl Jackson. Podle policie došlo k potyčce mezi Wilsonem, Brownem a jeho nejmenovaným společníkem a policista byl zraněn. Detaily incidentu Jackson nesdělil, úřady ale uvolnily záběry, které mají dokázat, že mladík před incidentem loupil. To ale něktěří údajní svědci odmítají a zdůrazňují, že Brown byl neozbrojený. Jiní tvrdí, že začal prchat, jiní prohlašují, že dal ruce nad hlavu.

Střelcovo jméno dosud policie z obavy o jeho bezpečí odmítala prozradit. Jeho zveřejněním se snaží čelit šíření nepravdivých informací, jako bylo jméno jiného policisty, které se objevilo na Twitteru v úterý a jež vedení fergusonského sboru dementovalo. Zveřejněním osobních údajů střelce pohrozila také hackerská skupina Anonymous.

Na rozdíl od minulých dní, kdy po počátečním násilí a rabování proti stovkám demonstrantů nastoupili policejní těžkooděnci a zatýkalo se, přišlo ve čtvrtek večer pacifikovat dav jen několik černošských policistů vedených kapitánem dopravní policie státu Missouri Ronem Johnsonem, jehož Nixon vybral jako velitele strážců pořádku. „Je to kvůli tomuhle mladému muži. Jde o spravedlnost pro všechny,“ řekl za souhlasného volání davu ve Fergusonu Johnson, který držel v ruce Brownův portrét. „Doufám, že budeme všichni spolupracovat a povedeme se nám tu zajistit klid.“

Brownova rodina je pobouřena tím, že se policie z oběti snaží učinit viníka obviněním z krádeže. Guvernér Nixon k tomu dnes řekl, že nelze činit závěry, dokud nebude incident plně objasněn. Případ vyšetřuje místní policie i Federální úřad pro vyšetřování.

Jednou z příčin napětí v ulicích dvacetitisícového předměstí St. Louis je fakt, že ačkoli dvě třetiny místních obyvatel jsou černoši, 50 z 53 pořádkových policistů představují běloši. Někteří místní jim vyčítají, že vůči černochům údajně používají tvrdší přístup.

Shromáždění k vyjádření solidarity s Brownovou rodinou i obyvateli Fergusonu se ve čtvrtek konala i v centrálním St. Louis a dalších městech. V New Yorku způsobil početný dav na náměstí Union Square uzavření jedné z dopravních tepen Manhattanu; policie tu zadržela několik lidí.

Spravedlivé vyšetření události, jehož se protestující domáhají, jim ve čtvrtek slíbil prezident Barack Obama, který dohledem nad situací ve Fergusonu pověřil ministra spravedlnosti Erika Holdera. Obama vyzval k uklidnění emocí ve Fergusonu a prohlásil, že policie ve státě Missouri by měla být v případě zastřeleného černošského mladíka k veřejnosti otevřená. „Když se něco takového stane, mají místní úřady povinnost být otevřené ohledně vyšetřování a toho, jak chrání lidi,“ prohlásil na čtvrtečním brífinku šéf Bílého domu. Jakékoli násilí ze strany policie vůči současným protestům ve Fergusonu je podle něj neospravedlnitelné, stejně jako násilí namířené proti policii.

Rasové protesty se šíří po celých USA (zdroj: ČT24)

Případem Brownovy smrti se zabývá úřad prokurátora Boba McCullocha. Demonstranti a černošské obyvatelstvo Fergusonu tvrdí, že policisté, jejichž většina jsou běloši, nemají zájem incident řádně vyšetřit. McCulloch je v úřadu 23 let a slíbil, že případ bude posuzovat nezaujatě. Demonstrující a Brownovi příbuzní si už ale zjistili, že prokurátorův otec byl policistou a byl zabit černochem ve službě, když byl McCulloch ještě dítě. Nepovažují ho proto za nestranného a žádají výměnu prokurátora. Mluvčí prokuratury ale namítl, že McCulloch podobné případy řídil už v minulosti a vždy byl spravedlivý.

Okolnosti střelby nicméně dál zůstávají nejasné. Ve městě mezitím čtyřnásobně stoupl prodej zbraní: lidé se bojí a chtějí se bránit.

Do policie se přitom stále silněji opírají také odborníci na bezpečnost. Podle nich čím dál víc připomíná armádu – taktikou i vybavením. Za posledních několik let se totiž strážníkům do rukou dostaly zbraně a transportéry z Iráku nebo Afghánistánu. I kvůli tomu získávají stále častěji pocit, že v ulicích nemají občany chránit, ale bojovat s nepřítelem. Republikánský člen Sněmovny reprezentantů Hank Johnson dnes prohlásil, že až Kongres v září obnoví činnost, navrhne zákon na omezení vyzbrojování policie. „Naše ulice by měly sloužit obchodníkům a rodinám k odpočinku, neměly v nich být tanky a policisté s útočnými puškami,“ řekl. Ferguson ve čtvrtek navštívila senátorka Claire McCaskillová, která řekla, že je třeba „situaci demilitarizovat“.

Vydáno pod