USA podnikly další letecký útok v Iráku, islamisté zmasakrovali 80 jezídů

Bagdád - Spojené státy společně s iráckou armádou podnikly další letecký útok proti islamistům na severu Iráku. Nálety se zaměřily na pozice povstalců poblíž největší irácké přehrady u města Mosul, kterou ozbrojenci z organizace Islámský stát (IS) ovládli začátkem srpna. Bagdád chce strategicky důležitou přehradu získat zpět pod svou kontrolu, pomoct má kurdská ofenziva. Ze samotného Kurdistánu mezitím přicházejí zprávy o zvěrstvech, které radikálové páchají. V pátek tamní úřady potvrdili masakr 80 jezídu v jedné z vesnic na severu země.

Přehrada leží na řece Tigris asi 50 kilometrů severně od Mosulu a pro islamisty představuje cennou kořist. Nádrž totiž zásobuje vodou rozsáhlé území, navíc zde funguje výkonná hydroelektrárna. Panují proto obavy, že islamisté mohou odstřihnout statisíce lidí od dodávek vody a elektřiny a také vytopit řadu měst v okolí.

Ofenzivu na opětovné získání přehrady kurdské síly zahájily se vzdušnou podporou amerického letectva. „Pešmergové (kurdští bojovníci) převzali, s americkou podporou, kontrolu nad východní stranou přehrady,“ řekl generál Abdal Rahmán Kuríní. „Zabili jsme několik členů IS. Pokračujeme v postupu a v příštích hodinách bychom měli oznámit dobré zprávy,“ dodal generál.

Podle svědků letecké údery proti radikálům začaly dnes brzy ráno a boje pokračovaly i odpoledne. Podle amerických médií se na nich podílely americké bojové letouny a bezpilotní stroje, které ze vzduchu poskytovaly podporu iráckým a kurdským vojákům na zemi.

Řež v jezídské vesnici

Extremisté dobývají na severu Iráku stále nová území. V pátek se objevily informace o tom, že sunnitští bojovníci ve vesnici nedaleko hory Sindžár popravili přinejmenším 80 mužů z náboženské menšiny jezídů a unesli asi stovku tamních žen a dětí. Muži prý dostali na výběr, buď konvertují k islámu, nebo budou zabiti. „Říkal, že Islámský stát se pět dnů snažil vesničany přesvědčit, aby konvertovali k islámu (…) Potom řekl, že shromáždili (tamní) muže a postříleli je,“ citoval server BBC slova muže z nedaleké vesnice, se kterým po masakru mluvil jeden z příslušníků IS.

Desítky tisíc jezídů jsou kvůli bojům odříznutí v horách. Západ je letecky zásobuje, od zvažované záchrany ale postupně ustupuje. Ke kurdským milicím, které s radikály v oblasti bojují, zamíří pomoc v podobě zbraní. Mimo jiné i z České republiky.

Jezídové
Zdroj: ČTK/AP/Khalid Mohammed

Brutalitu islámských radikálů odsoudila i Rada Bezpečnosti OSN. Na černou listinu přidala dalších šest lidí spojených s milicemi v Iráku a Sýrii. Na seznam se dostal například mluvčí Islámského státu, sankce ale míří i proti lidem, kteří milice financují nebo jim dodávají zbraně. Pro ně teď bude platit zákaz cestování a jejich účty zůstanou zmražené.

V Iráku se nyní vkládají naděje do nové vlády, kterou sestavuje designovaný premiér Hajdar Abádí. Bude se pokoušet sjednotit zemi, kterou sužují narůstající rozpory mezi sunnity, šíity a Kurdy. Podporuje ho i nejvlivnější šíitský duchovní v Iráku ajatolláh Alí Sistání.

Vůdce iráckých Kurdů vyzval Německo k dodávce zbraní

Na krátkou plánovanou návštěvu přijel do Iráku i německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier. V Bagdádu se sešel s Abádím, poté odjel do metropole iráckého Kurdistánu Irbílu, kde navštívil i uprchlický tábor. V jedné škole zde bydlí 50 rodin, tedy celkem asi 300 lidí. Převážně jde o jezídy. Steinmeier jim přislíbil další humanitární pomoc: „Jde také o to zajistit novou výstavbu domů, abyste se mohli vrátit do svých vesnic. Musíme nyní vytvořit takovou situaci, kdy již IS nebude podporována částí iráckého obyvatelstva.“ 

Do Iráku už dorazila i první německá humanitární pomoc. Pět vojenských letounů naplněných 36 tunami humanitárního nákladu dodalo zejména vodu, přikrývky, ale i léky a jídlo. Vůdce iráckých Kurdů Barzání Německo vyzval i k dodávce zbraní, které by kurdským bojovníkům pomohly v boji proti radikálům. Kurdští bojovníci prý rovněž od Němců potřebují výcvik a nejvíc jim chybí protitankové zbraně. V rozhovoru s německým zpravodajským magazínem Focus Barzání rovněž zdůraznil, že světové mocnosti by měly najít způsob, jak organizaci odříznout od zdrojů financování. Podle jeho odhadu IS dostává každý den tři miliony dolarů díky vynuceným odvodům a krádežím ropy.

Německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová připustila, že vláda možnost dodávky vojenského materiálu zvažuje. Zároveň ale tlumila očekávání Kurdů, když upozornila, že irácké síly jsou vycvičeny na zbraních sovětské konstrukce, kterými Německo nedisponuje. 

Islámští radikálové popravili 80 jezídů (zdroj: ČT24)