Jatka Islámského státu: 700 mrtvých příslušníků syrského kmene

Bejrút - Ozbrojenci Islámského státu pozabíjeli ve východní Sýrii během posledních dvou týdnů 700 příslušníků jednoho z místních kmenů, vesměs civilistů. Informovala o tom exilová Syrská organizace pro lidská práva (OSDH), která z Londýna monitoruje porušování lidských práv na všech stranách tříletého konfliktu v zemi.

Zabíjení formou stětí se prý odehrálo v provincii Dajr az-Zaur. Konflikt mezi islamisty a místním kmenem vzplál poté, co rozrůstající se militantní organizace, která letos obsadila velké části Sýrie a severního Iráku, převzala v červenci kontrolu nad dvěma tamními ropnými poli.

Jeden z opozičních aktivistů v provincii Dajr az-Zaur Reuters sdělil, že islamisté „popravili“ za jeden den v jednom z městeček na území kmene 300 lidí. Většina dalších obětí zahynula během bojů. Obyvatelé těchto měst po útoků ozbrojenců na počátku tohoto týdne dostala tři dny na jejich opuštění, uvedl další aktivista. Civilisté se podle něj uchýlili do vesnic v okolí, nebo zamířili do Iráku.

Hlava napadeného kmene vyzvala sousední kmeny ke společnému boji proti Islámskému státu. „Vyzýváme ostatní kmeny, aby stály při nás, protože příště bude řada na nich. Jakmile budou hotovi s námi, zaútočí na další kmeny,“ řekl šéf kmene ve videonahrávce umístěné na YouTube.

Radikální islamisté chtějí ovládnout celou červeně vyznačenou oblast
Zdroj: ČT24

Jedná se již o několikátý případ brutálního násilí, kterého se sunnitští bojovníci Islámského státu dopouštějí. Na severu Iráku v pátek nedaleko hory Sindžár pozabíjeli přinejmenším 80 mužů z náboženské menšiny jezídů, masakr trval asi hodinu. Muži prý dostali na výběr, buď konvertují k islámu, nebo budou zabiti. Ozbrojenci z přepadené vesnice navíc unesli asi stovku tamních žen a dětí.

Organizace známá též jako ISIL nebo ISIS vznikla z irácké odnože teroristické organizace al-Káida. Na severu Sýrie a Iráku chce islámský stát a spoléhá na podporu sunnitských kmenů. V Sýrii drží území východní mj. provincie Dajr az-Zaur, kde se těží ropa, a v posledních měsících výrazně destabilizuje Irák.