V St. Louis byl vyhlášen mimořádný stav kvůli násilnostem po smrti mladíka

St. Louis - Mimořádný stav a zákaz vycházení v noci ze dneška na neděli vyhlásil guvernér amerického státu Missouri ve Fergusonu na předměstí St. Louis. Reagoval tím na vlnu nepokojů, rabování a násilností, která následovala poté, co zde místní policista před týdnem zastřelil osmnáctiletého černocha Michaela Browna. Stovky lidí ještě před plánovaným zákazem vycházení opět vyšly do ulic. Před půlnocí se dav z velké části rozešel, několik set lidí ale v ulicích města zůstalo. Proti nejagresivnějším zakročila policie.

Guvernér Jay Nixon prohlásil, že stát nedovolí, aby hrstka lidí, která plení obchody a vyvolává násilí, ohrožovala celou obec. Zákaz vycházení platí od půlnoci místního času do pěti rána, oznámil guvernérův zmocněnec pro dohled nad bezpečností ve Fergusonu Ron Johnson.

Neozbrojeného Browna zabil v noci se soboty na neděli minulý týden osmadvacetiletý bělošský strážník Darren Wilson a předmětí kvůli tomu zaplavily od počátku týdne protesty a nepokoje. Napětí vyvolává vedle kusých informací policie zejména to, že v oblasti, kde převládají černoši, tvoří místní policejní sbor téměř samí běloši.

Nepokoje a násilnosti eskalovaly poté, co policie v pátek zveřejnila policistovo jméno a zároveň dokumenty, podle nichž Brown těsně před svou smrtí vyloupil obchod. V noci na dnešek dav několika set lidí napadl a vyraboval obchod, v němž podle policie Brown loupil.

Proti policistům házeli lidé lahve se zápalnou směsí, policisté zasahovali gumovými projektily a slzotvorným plynem. „Sleduje nás celý svět. Je to zkouška toho, zda tato nebo jakákoli jiná komunita dokáže přerušit spirálu strachu, nedůvěry a násilí a nahradí ji mírem, sílou a nakonec spravedlností,“ citovala agentura Reuters slova, která Nixon vyřkl v kostele poblíž Fergusonu.

Ve Fergusonu platí zákaz nočního vycházení (zdroj: ČT24)