Britská policie pročesává přístav Tilbury, pátrá po ilegálních migrantech

Londýn – Britská policie prohledává kontejnery v nákladním přístavu Tilbury nedaleko Londýna; chce se přesvědčit, zda v nich nejsou uvězněni ilegální imigranti. Reaguje tak na včerejší nález 35 uprchlíků, které přístavní dělníci našli ve zbídačeném stavu na lodi z Belgie. Jeden z migrantů cestu nepřežil.

Reportáž: Britové pátrají po běžencích v londýnském přístavu (zdroj: ČT24)

Loď do Tilbury připlula z belgického přístavu Zeebrugge po osmihodinové cestě. Do přístavu byl kontejner dopraven hodinu před vyplutím. Lodníci zde našli skupinu pětatřiceti afghánských sikhů – včetně sedmi dětí. Byli dehydrovaní a přehřátí, jeden muž po převozu do nemocnice zemřel.

„Někdo za tím je, jde o vraždu. Musíme to vyšetřit a musíme pachatele přivést před soud, ať už v této zemi nebo jakékoli jiné,“ prohlásil policejní mluvčí Trevor Roe. Do vyšetřování případu se zapojili policisté z Británie i Belgie, přizvána byla i mezinárodní policejní agentura Interpol a indické velvyslanectví v Londýně. Vyšetřovatelé se nyní snaží zjistit, kdo kontejner do belgického přístavu dopravil.

Častější cíl migrantů? Přístavy v jižní Anglii

Tilbury je největším přístavem v londýnské aglomeraci. Jde o přístav nákladní, který se s problémem ilegálních přistěhovalců často nepotýká. Většina imigrantů se snaží do Spojeného království cestovat přes jihoanglické přístavy.

Kauza indických imigrantů tak není prvním podobným případem; v roce 2000 bylo v kontejneru přepraveného ze Zeebrugge do britského Doveru objeveno 58 napolo udušených Číňanů. Větrací otvory kontejneru byly utěsněny, trýznivou cestu do Spojeného království tehdy přežili jen dva čínští imigranti. Naposledy byl podobný případ v Británii zaznamenán loni v červenci, kdy policie objevila 15 přistěhovalců v kontejneru v Doveru. Zatkla tehdy dva převaděče.