Z Banderova hrobu v Mnichově kdosi srazil kříž

Berlín - Neznámí pachatelé poškodili v noci na dnešek hrob ukrajinského povstaleckého vůdce Stepana Bandery na mnichovském vojenském hřbitově. Ukrajinský ministr Pavlo Klimkin žádá svého německého kolegu Franka-Waltera Steinmeiera o to, aby německé orgány věnovaly vyšetření události mimořádnou pozornost.

Fotografii poškozeného hrobu zveřejnil Klimkin prostřednictvím sociální sítě Twitter. Na Ukrajině se poté objevily zprávy, že se hrob někdo pokoušel vykopat, to ale německá policie nepotvrdila. Podle ní pachatelé urazili asi 180 centimetrů vysoký mramorový kříž a odhodili ho vedle pomníku, odkopali také část zeminy a zničili vázy na květiny. Na mnichovském hřbitově už byl ukrajinský konzul i Banderovi příbuzní, čin vyšetřuje kriminální policie, uvedl server tz.de.

Bandera byl vůdcem nacionalistické Ukrajinské povstalecké armády za druhé světové války a dodnes zůstává kontroverzní historickou postavou. Pro řadu Ukrajinců je hrdinou, který bojoval proti sovětskému režimu, část jeho krajanů i příslušníků jiných národností ho ale považuje za zločince a kolaboranta s německou mocí. Po válce žil v německém exilu, kde byl v roce 1959 zavražděn agentem sovětské tajné služby KGB.

Bývalý ukrajinský prezident Viktor Juščenko v roce 2010 nechal Banderu jmenovat národním hrdinou, což ale soud později zrušil. Právě občasná spolupráce banderovců s nacisty, k níž za druhé světové války docházelo při postupu proti sovětům, je jeden z častých motivů ruské propagandy, která varuje před údajnými fašizačními tendencemi současné kyjevské vlády.

Vydáno pod