Násilí v čínských nemocnicích roste, lidem vadí drahé a nekvalitní služby

Peking - Čínské zdravotnictví čím dál častěji naráží na násilí ve zdravotních zařízeních. Útoky nespokojených pacientů a jejich příbuzných na lékaře a sestry se stupňují co do množství i krutosti. Podle statistik k nim dochází v každé nemocnici v Číně průměrně dvakrát za měsíc.

Čínské zdravotnictví je zamořeno násilím (zdroj: ČT24)

Důvody napadení jsou dobře známé: nedůvěra v lékaře a vedení nemocnic, vysoké náklady, dlouhé čekací doby a zároveň málo času na pacienty a taky korupce na všech úrovních. Stát přispívá na péči málo, a nemoc tak může přivést rodinu k bankrotu. Lidé, kteří utratí celoživotní úspory, chtějí pozitivní výsledky, a když to nejde, obviňují lékaře. „Pacienti se domnívají, že všechny peníze za drahou léčbu dostává doktor. Ve skutečnosti jsou ale naše mzdy nízké, většina výdajů jde na zařízení a přístroje,“ podotýká lékař Ča Li-čung, kterého neznámý pacient bodl do krku.

Nemocnice se bojí násilí víc než soudu

Útoky přitom rostou v průměru o 23 procent ročně. Pacienti přišli na to, že fungují. Nemocnice se bojí násilí víc než soudu, a tak raději platí odškodné. Právnička Li Chuej-ťüan pomáhá obětem útoků. Situace je podle ní nejhorší v menších městech, kde je zdravotní péče nejslabší. „Pacienti platí velké peníze. Kvůli nemocem chudnou a zhoršuje se jim kvalita života. Zatímco v jiných ohledech se čínská společnost rychle rozvíjí a kvalita života se zlepšuje, ve zdravotnictví tomu tak není,“ poznamenala.

Politici se snaží o reformy například tím, že rozšířili zdravotní pojištění. Změny jsou ale pomalé a nestačí, zákroky jsou drahé a platy lékařů nízké. Většinu peněz totiž spolkne administrativa. Nemocnice aspoň zvyšují bezpečnost. Povinné jsou alarmy, přístroje na detekci zbraní či hlídači.

Vydáno pod