V Nigérii potvrdili již 12 případů eboly, WHO vyzvala ke kontrolám

Abuja - Nigerijské ministerstvo zdravotnictví potvrdilo 12 případů nákazy smrtícím virem ebola. Na nemoc, která až do 20. července nebyla v Nigérii vůbec zaznamenána, zde dosud zemřeli čtyři lidé. Pět z nakažených se prý již z onemocnění téměř zotavilo, dalších více než 190 je pod přísným dohledem v karanténě pro případ, že by se u nich choroba prokázala. Epidemie, která sužuje nejvíce západoafrické státy Libérii, Guineu a Sierru Leone, si od března vyžádala přes 1 100 životů. Světová zdravotnická organizace (WHO) vyzvala země zasažené virem, aby na hranicích důsledně kontrolovaly všechny cestující.

Boj s ebolou v Nigérii je mnohem těžší vzhledem k celonárodní stávce lékařů. Ministerstvo minulý týden ve čtvrtek dokonce 16 000 doktorů propustilo poté, co odmítli stávku ukončit, i když se země obává nárůstu nakažených ebolou.

Smrtící onemocnění se do nejlidnatější africké země dostalo na konci července, když na konferenci do Lagosu přicestoval z Libérie jeden z nakažených Patrick Sawyer. Zemřel o několik dní později v nemocnici v Lagosu. Od Sawyera se nakazila zdravotní sestra, která ho ošetřovala, a muž, který mu byl na blízku kvůli konferenci Hospodářského společenství západoafrických států (ECOWAS).

Na vysoce nakažlivou ebolu, která se projevuje symptomy krvácivé horečky, zemřelo za pět měsíců podle statistik WHO 1 145 lidí. Z toho více než 400 případů připadá na Libérii a skoro 350 na Sierru Leone. Nakazilo se 2 127 lidí.

Ve Spojených arabských emirátech dnes zemřela v tranzitu na cestě do Indie pětatřicetiletá žena z Nigérie. Úřady prověřují podezření, že byla nakažená ebolou. V Indii chtěla podstoupit léčbu rakoviny, v tranzitním prostoru letiště v Abú Zabí se ale její stav prudce zhoršil, a i když se jí dostalo rychlé lékařské pomoci, nepodařilo se ji zachránit. V Abú Zabí byl okamžitě do karantény umístěn manžel zesnulé, které seděl v letadle vedle ní, a také pět zdravotníků, kteří se o ni starali na letišti. Úřady Spojených arabských emirátů vydaly prohlášení, podle něhož nehrozí nikomu z lidí, kteří cestovali s nemocnou ženou v letadle, ani posádce letadla žádné nebezpečí.

WHO dnes vyzvala všechny země zasažené ebolou, aby na mezinárodních letištích, v přístavech a na hlavních hraničních přechodech důsledně kontrolovaly cestující, a zabránily tak šíření viru do dalších míst. Agentura OSN nicméně zopakovala, že možnost nákazy v letadle je velmi malá a že není potřeba přijímat další omezení týkající se cestování. „Žádné osobě vykazující symptomy eboly by nemělo být dovoleno cestovat, ledaže by šlo o evakuaci z lékařských důvodů,“ uvedla WHO ve svém prohlášení. 

Proti ebole není žádný schválený lék ani vakcína, takže úmrtnost je vysoká. K léčbě byl nicméně uvolněn experimentální, tedy oficiálně dosud neschválený lék ZMapp. Mimo jiné ho dostali dva nakažení Američané Kent Brantly a Nancy Writebolová, kteří se podle všeho zotavují. Zda je to díky léku, není prozatím možné říci. Léčbu prostředkem ZMapp údajně podstoupil i španělský duchovní Miguel Pajares, který ale minulý týden v Madridu zemřel.

Vydáno pod