Lovely America, Lovely India: Američtí Indové slaví výročí nezávislosti

New York - Stovky tanečníků a hudebníků, ale i sportovní nebo filmové hvězdy se sešly v New Yorku na slavnostním průvodu k výročí indické nezávislosti. Ve Spojených státech žije největší zahraniční komunita Indů - jsou jich skoro čtyři miliony a stále jich přibývá. „Nejenže to je největší komunita Indů mimo Indii, ona navíc každým rokem roste. Zůstávají tu nastálo, podnikají, přispívají kultuře i ekonomice. Proto každý moudrý politik by měl teď být právě tady, oslavovat indický lid,“ řekl newyorský auditor Scott Stringer.

Američtí Indové slaví výročí nezávislosti (zdroj: ČT24)

Američtí Indové slaví 68. výročí vyhlášení nezávislosti - zároveň ale chtějí ukázat, kde jsou doma teď. New York tak obsadily stovky tanečníků, tisícovky diváků a na vyzdobených vozech pýcha indické komunity: třeba hvězdy stále populárnějšího Bollywoodu nebo první indický basketbalista v NBA.

Ukázali se i politici, třeba newyorský starosta Bill De Blasio, který jel na jednom z vozů s indickou vlajkou v ruce. Na dalším z vozů se ukázal symbol indického boje za nezávislost - Mahátma Gándí.

Ve Spojených státech žijí skoro 4 miliony Indů, což je víc než kdekoli na světě. Sami Indové tak tvoří jednu z nejpočetnějších amerických menšin, spolu s Číňany, Filipínci nebo Mexičany.