Rusko využívá pomoc Ukrajincům k propagandě, myslí si humanitární pracovník

Doněck - Na hranicích s Ukrajinou dál stojí ruský konvoj s humanitární pomocí. V podmínkách, ve kterých umírají desítky civilistů, zůstává jeho další pohyb do vnitrozemí dál nejistý. „Ta pompa a obrovská mediální pozornost, kterou konvoj vyvolal, je podivná. Jednou ze zásad humanitární pomoci je, aby nebyla politizovaná nebo využitá k propagandě,“ upozornil vedoucí humanitárních programů organizace Člověk v tísni Marek Štys. „Bylo by jednodušší, kdyby se Rusko nevěnovalo humanitární pomoci, ale přestalo s vojenským vměšováním na východní Ukrajině a s pomocí separatistům,“ dodal s tím, že takový postup by vedl k rychlejšímu ukončení krize.

„Z ruské strany je to hlavně gesto, které má ukázat, že ukrajinská strana celou tu krizi nezvládá,“ myslí si Štys, podle něhož by bylo zcela skandální a nepochopitelné, kdyby konvoj maskoval cokoli jiného. Upozornil také na to, že po dobu rozdělování pomoci bude třeba udržet klid zbraní. „Představte si situaci, kdyby byl ten konvoj zasažen kýmkoli, jak by to přililo olej do ohně na východní Ukrajině,“ varoval Štys.

Zástupci Mezinárodního výboru Červeného kříže (MVČK) vyjednávají s ukrajinskou armádou a se zástupci vzbouřenců o bezpečnostních zárukách pro ruský konvoj. Požadované bezpečnostní záruky, bez nichž se konvoj přes hranice nerozjede, by Červený kříž mohl získat ve středu. Záruky bezpečnosti jsou podle zástupců MVČK po dojednání celních procedur poslední překážkou pro odjezd první skupiny vozidel do Luhanska.

Většina ruských kamionů parkuje od čtvrtka u ruského pohraničního přechodu Doněck, kde posádky vozidel nocují v provizorním stanovém táboře. Skupina šestnácti nákladních automobilů se o víkendu přesunula přímo na hranice k přechodu Doněck-Izvaryne, kde je v nejbližší době čeká celní odbavení. Ruská kolona, kterou Moskva vypravila k hranicím před týdnem, má 262 vozidel. Je na nich naloženo přes 1 800 tun humanitární pomoci, zejména potravin, hygienických potřeb, léků a spacích pytlů.

Místo kamionů s pomocí by se Rusko mělo přestat vměšovat (zdroj: ČT24)

Nevládní organizace Člověk v tísni dnes oznámila, že v městečku Svjatohirsk na východě Ukrajiny pomohla plenami a dětskou výživou 496 ukrajinským dětem mezi tisíci uprchlíky, které utekly z ostřelovaných měst. Člověk v tísni má na Ukrajině tři koordinátory a plánuje další pomoc obětem konfliktu. „Každá matka dostala pro své dítě kolem třiceti plen, jednu krabičku dětské kaše, jednu velkou nebo dvě malé sklenice dětské kaše ve sklenici, krabičku dětských sušenek a nekojícím matkám s malými dětmi jsme poskytli jednu krabici dětské výživy,“ uvedl koordinátor Tomáš Vlach.

Organizace Člověk v tísni zřídila sbírku, která umožňuje finančně přispět lidem na východě Ukrajiny. Zatím se vybraly zhruba 4 miliony korun.

Do Kyjeva se mimořádně chystá kancléřka Angela Merkelová. Odjede tam v sobotu. Šéf ukrajinského parlamentu Turčynov vyzval Evropu, aby jeho zemi poskytla moderní zbraně a leteckou techniku. Stalo se tak po raketovém útoku na kolonu autobusů s uprchlíky na předměstí Luhansku - podle ukrajinské armády zemřely desítky lidí. 

Vydáno pod