Média: Rasismus na vzestupu, vina „bílé“ policie a pokrytectví USA

Washington – Scény připomínající spíš ukrajinskou krizi či arabské jaro. Americký Ferguson zachvátila kvůli smrti černošského mladíka vlna nepokojů. Média k protestům přistupují rozdílně – ta americká se rasistickému aspektu násilností vyhýbají, zatímco evropská média kritizují tvrdý přístup policistů a upozorňují na zneklidňující skutečnost: rasismus z USA nevymizel. Ruské a čínské sdělovací prostředky zase využily Ferguson k tomu, aby obvinily Ameriku z pokrytectví.

  • Britská média se k Fergusonu postavila jako k válečné zóně 

Britský deník The Daily Telegraph vyslal do Fergusonu svého afghánského dopisovatele. Britové kladou důraz na rasistickou stránku věci, která podle nich za nepokoji stojí, a také na rozsah policejního zásahu. Britové mají sami problémy s rasisticky motivovanými nepokoji. V roce 2011 je vyvolalo zabití černocha policistou v Tottenhamu při pokusu ho zatknout.

„Když nepokoje vrcholily, vyzývala veřejnost k nasazení gumových projektilů, slzného plynu a vodních děl proti demonstrantům. Ferguson je dokladem toho, jak vděční bychom měli být za to, že se k této taktice v Británii nesáhlo,“ napsala Abigail Chandlerová z listu Metro.  

  • Německá média kritizují policisty i Obamu 

Podle Zeit Online je zabití Michaela Browna ve Fergusonu důkazem hluboce zakořeněného rasismu v USA. Situace amerických černochů se podle něj od dob Martina Luthera Kinga moc nezměnila a sen o společnosti zbavené rasismu, který Američané snili po zvolení svého prvního černošského prezidenta Baracka Obamy, se rozplývá.

Frankfurter Allgemeine Zeitung nepokoje využil k útoku na Obamu v poznámce, že je „výsměch nazývat Obamu nejmocnějším mužem planety“. Analytik Marcel Kuhlmey řekl serveru Spiegel Online, že zbraň je pro německé policisty až na posledním místě, zatímco jejich američtí kolegové po ní sahají mnohem rychleji. 

Rakouský levicový list Der Standard se domnívá, že i policie má svou zásluhu na eskalaci napětí. „Chlapcova smrt byla pouze příslovečnou poslední kapkou, která láme vaz. Napětí na předměstí kolem St. Louis je znát už mnoho let. Vina jde hlavně za bělošskou policií. Ve většinově černošském Fergusonu to vypadá podobně jako v jižních státech v době rasové segregace. A tenhle dojem jen potvrzují vjemy, jak těžce ozbrojená komanda reagují na protesty.“  

Teodor Marjanovič v komentáři pro iDNES.cz 

„Kdyby barvy pleti byly prohozené nebo stejné a kdyby to bylo jinde než v USA, nikoho na světě to nebude zajímat. Avšak takhle to v mžiku zadělá na příběh, jehož globálně chytlavým leitmotivem jsou výkřiky pobouřených příbuzných zabitého mladíka o přetrvávajícím rasismu v americkém tavicím kotli. Zkrátka výkřiky, že tu je velká trhlina v dost možná nejlepším modelu kulturního a civilizačního soužití v rámci jedné společnosti, k němuž se lidský rod kdy dopracoval.“

Také konzervativní francouzský Le Figaro se zabývá „nepřiměřeným vyzbrojením amerických policistů“. Kanadský Globe and Mail případu využívá ke chvále poměrů severně od americké hranice a toho, „jak se tam takové věci řeší jinak“.  

Liberální chorvatský deník Jutarnji List se zaměřil na podstatu nepokojů. „Ve Fergusonu tvoří dvě třetiny populace černoši, jen tři z šedesáti policistů jsou ale také černoši. Policejní šéf je samozřejmě běloch, stejně jako starosta. Rozložení moci se nezměnilo spolu s demografickým vývojem. Ještě před čtyřiceti lety tvořili většinu obyvatel Fergusonu běloši. V dnešním, převážně černošském Fergusonu, ale černoši nemají politickou moc a běloši se cítí ohrožení. Rasová nedůvěra je jedním ze základních problémů v americké společnosti. A není to jen o 'černých' a 'bílých'.“

  • Rusko a Čína nařkly USA z pokrytectví

V ruských médiích se staly události ve Fergusonu zprávou dne a příležitostí poukázat na pokrytectví USA v době zavádění sankcí a oživování atmosféry studené války, připomíná Washington Post. Ruská státní televize Obamovi vzkazuje, že problém může přerůst v problém celonárodní, na jednom serveru se o Fergusonu hovoří jako o AfroMajdanu a o tom, že Američané mají předsudky vůči černochům v krvi. 

Čínská agentura Nová Čína Spojeným státům doporučila, aby si napříště nechaly kritiku jiných pro sebe, protože „každý stát má vlastní podmínky, které mohou vyvolat různé sociální problémy“.

  • Americká média zmiňují slepou uličku i problematiku „vyváženosti“ 

Komentář na webu americké stanice CNN se zmiňuje o potřebě „vyváženosti“. Na jedné straně je potřeba respektovat a chránit ústavní práva občanů na shromažďování a svobodný projev. Na druhé straně je třeba zajistit bezpečnost lidí a ochranu jejich majetku. „Když se ale tyto povinnosti kříží, kde udělat dělicí čáru?“ ptá se autor příspěvku.  

Agentura AP připomíná, že Obama ve své předvolební kampani hovořil o „rasistické slepé uličce, v níž USA roky vězí“, a sliboval vyléčení těchto ran. Po šesti letech jeho vlády to vypadá, že slepá ulička je ještě slepější než tehdy. Obama v pondělí nabádal ke klidu ve Fergusonu, ale obtížně manévroval mezi rolí vrchního velitele ozbrojených sil s právem na vynucení pořádku a tendencí sympatizovat s černochem, který byl zastřelen, ač sám zbraň neměl.

„Existují mladí černoši, kteří páchají zločin. Můžeme se dohadovat proč, zda kvůli chudobě, do níž se narodili, nedostatku příležitostí nebo školnímu systému. Jestliže ale spáchají zločin, musejí být stíháni, jelikož v zájmu každé společnosti je zajistit bezpečnost,“ řekl muž, který se loni neváhal přirovnat k černochovi Trayvonovi Martinovi, jehož roku 2012 zabil běloch jako velitel dobrovolné hlídky údajně v sebeobraně. Obama prohlásil, že tímto Trayvonem Martinem „mohl být klidně sám“.

Poklidný protest ve Fergusonu se opět změnil v chaos (zdroj: ČT24)