U St. Louis zastřelili policisté dalšího černocha, noční nepokoje mírnější

Ferguson (USA) - Během další noci nepokojů v americkém Fergusonu zadržela policie 47 lidí, protesty ale byly poklidnější než v minulých dnech. Do města přijel ministr spravedlnosti Eric Holder. Prezident Barack Obama ho tam vyslal, aby dohlédl na vyšetřování zabití černošského mladíka tamním policistou. Nedaleko Fergusonu navíc policisté v úterý zastřelili 23letého černocha při zásahu, k němuž byli přivoláni po loupeži v obchodě. Situace by se tak mohla opět vyhrotit.

Přesné okolnosti úterního incidentu, k němuž došlo šest kilometrů od místa, kde byl zastřelen Michael Brown, jsou předmětem vyšetřování. Mladík podle svědků odešel bez placení z obchodu a hrozil dvěma policistům nožem a choval se nepředvídatelně. Dokonce je údajně vybízel, aby jej zastřelili, a zdůrazňoval své právo na sebeobranu. „Zastřelte mě, zabijte mě,“ křičel podle šéfa policie v St. Louis Sama Dotsona. Přes výzvy, aby nůž odložil, se ke strážcům zákona přiblížil na metr, načež policisté začali střílet. Jde již o druhého afroamerického mladíka zastřeleného policisty v této oblasti za 11 dnů.

V noci na dnešek opět procházel předměstím St. Louis dav. „Dnes večer bylo v ulicích mnoho starších členů místní komunity, dobrovolníků, aktivistů či představitelů církve. Procházeli mezi lidmi a mluvili s nimi. Vyzývali k pořádku, klidu a míru a na mladší měli uklidňující vliv,“ popsal změnu nálady pověřený černošský šef policejního zásahu Ron Johnson.

Stejně jako v předchozí dny se ale ani tentokrát protesty neobešly bez násilností. Policie už od pondělí zatkla nejméně 57 lidí - demonstranti podle ní využívají střety i k páchání dalších trestných činů. „To oni jsou zločinci, kteří rabují obchody a kteří na silnice házejí cihly. Zločinci, kteří minulou noc ze zákrytů stříleli na policisty,“ konstatoval kapitán z missourské policie Ron Johnson.

Samotní demonstranti, které policie včera propustila na svobodu, vidí situaci odlišně. Většina z nich popřela, že by město někdy opustila a všichni tvrdí, že jediné, co chtějí, je spravedlnost. „Venku je to zlé. Policie je mimo kontrolu, zachází s námi, jako bychom nic neznamenali, a my chceme přitom jen vyjádřit podporu. Nerozumím tomu,“ uvedl jeden z protestujících Kyle Niere.

K větší zdrženlivosti při uklidňování nepokojů vyzval včera Spojené státy Egypt. Reagoval tak na varování, které se z Washingtonu ozývalo minulý rok při protestech v Káhiře. Podle ministerstva zahraničí by se ale žádná cizí země neměla do událostí vměšovat. „Nemám žádné další komentáře k záležitosti, která je čistě domácí a ministerstva zahraničí se netýká,“ prohlásila mluvčí Marie Harfová.

Americký Výbor na ochranu novinářů (CPJ) zase kritizoval skutečnost, že během nepokojů bylo zadrženo i nejméně 11 novinářů a označil to za „neustálou šikanu“. Novináři byli bez vznesení obvinění vždy propuštěni. „Šikanování a zadržování novinářů musí přestat,“ zdůraznilo novinářské sdružení.

Na předměstí St. Louis dorazil dnes ministr spravedlnosti Eric Holder, aby dohlédl na spravedlivé vyšetření Brownovy smrti. Na případu již podle médií pracuje několik desítek agentů FBI. Brownův pohřeb by se podle BBC měl konat v pondělí.

Pitva prokázala, že Brown byl zastřelen šesti ranami, z nichž dvě ho zasáhly do hlavy. Rodiče si však vyžádali další pitvu, která má určit, v jaké pozici vůči policistovi se v době střelby nacházel. Policista Darren Wilson, který je na nařízené placené dovolené a Brownovi rodiče požadují jeho zadržení, se zatím médiím k incidentu nevyjádřil. Svědectví o incidentu se rozcházejí. Podle jedněch měl Brown ruce nad hlavou, podle jiných se snažil policistovi vytrhnout zbraň. V jeho těle se našly stopy po marihuaně.