Islamisté zřejmě zavraždili uneseného amerického novináře

Damašek - Bojovníci radikální organizace Islámský stát (IS) zveřejnili video, na němž je údajně sťat americký novinář James Foley. Ten byl před téměř dvěma lety unesen v Sýrii a od té doby je nezvěstný. Na videu říká těsně před svým zabitím pravděpodobně naučený text o USA jako pravém viníkovi své smrti. Nahrávka s názvem Vzkaz Americe byla zveřejněna prostřednictvím sociálních sítí. USA zatím autenticitu videa oficiálně nepotvrdily, ale britský ministr zahraničí Philip Hammond naznačil, že asi pravé je. Po zhlédnutí videa se ke stejnému názoru kloní i Foleyho rodina. Francie chce svolat mezinárodní konferenci o boji proti Islámskému státu.

Autenticita videa zatím není stoprocentně potvrzena, šlo by nicméně o první případ, kdy Islámský stát takto veřejně zabil amerického občana. „Úřady usilovně pracují na potvrzení pravosti videa. Pokud je pravé, jsme zděšeni brutální vraždou nevinného amerického novináře a vyjadřujeme nejhlubší soustrast jeho rodině a přátelům,“ řekla mluvčí Bílého domu Caitlin Haydenová.

Video vyvolalo pobouření v Británii. Premiér David Cameron kvůli němu přerušil dovolenou a vrací se do Londýna. „Je-li to pravdivé, pak je brutální vražda Jamese Foleyho šokující a zvrácená,“ oznámil Cameronův úřad. Premiér se má sejít s Hammondem a dalšími politiky a jednat s nimi o Iráku a Sýrii. Hammond řekl, že v něm video vyvolává „absolutní děs“ a že podle něj nese znaky pravosti. Prohlásil také, že IS své základny v Iráku a Sýrii „použije nepochybně jako základny k útokům na Západ“.

Francouzský prezident François Hollande dnes vyzval ke svolání mezinárodní konference na téma společného boje proti IS. Prohlásil, že je třeba dohodnout se na globální strategii pro boj proti těmto islamistům. „Nelze se omezit na tradiční debaty o tom, zda intervenovat, nebo ne. Musíme najít strategii boje proti skupině, která má svou strukturu, významné finanční zdroje, kvalitní zbraně a která ohrožuje Irák, Sýrii a Libanon,“ řekl Hollande.

James Foley zhruba čtvrt roku před svým zmizením
Zdroj: Facebook/Nicole Tung

Novinář se na videu kaje za svůj národ

Foley na videu odříkává text připravený zjevně svými únosci, v němž za svého skutečného vraha označuje USA. „Vyzývám své přátele, rodinu a milované, aby povstali proti mým skutečným vrahům, americké vládě, protože to, co se mi stane, je pouze výsledkem jejich lhostejnosti a zločinnosti. Kéž bych měl více času a možnost být na svobodě, vidět se znovu se svými blízkými,“ říká zřetelně na videu. Maskovaný muž v černém, který vedle klečícího novináře stojí, ho pak zavraždí.

  • Slova příslušníka IS: „Toto je James Wright Foley, americký občan, z vaší země. Jako vláda jste v čele agrese vůči Islámskému státu… Dnes na nás vaše vojenské letectvo každý den v Iráku útočí. Vaše údery způsobily oběti mezi muslimy. Už nebojujete proti povstání. My jsme islámská armáda a stát, které byly přijaty velkým množstvím muslimů na celém světě,“ 

Radikální sunnité, kteří posílili během syrské občanské války, mají zájem o vytvoření náboženského státu na území Sýrie a severního Iráku; jejich úsilí o ovládnutí obří přehrady u severoiráckého Mosulu vyvolalo reakci americké armády, která poprvé od stažení ze země v roce 2011 v posledních dnech provedla nálety, jimiž podpořila pozemní jednotky irácké armády a kurdských milicí.

Foleyho, jenž na Blízkém východě působil pět let, unesli neznámí ozbrojenci 22. listopadu 2012 poblíž hranic s Tureckem. Podle očitých svědků ho neznámí ozbrojenci donutili nastoupit do jejich auta, od té doby o Foleym nebyly žádné zprávy. V době, kdy byl unesen, pracoval pro americkou webovou společnosti GlobalPost.

Foleyho rodina smrt svého blízkého potvrdila na facebookovém profilu, jenž byl zřízen na podporu zajatého novináře. Rodina zdůraznila, že „na něj nikdy nebyli hrdější“. „Nasadil svůj život, aby světu ukázal utrpení syrského lidu,“ uvedla matka novináře Diane Foleyová a poprosila islamisty, aby ušetřili životy ostatních rukojmí. „Stejně jako Jim jsou nevinní. Nemají vliv na politiku americké vlády v Iráku, Sýrii, ani jinde na světě,“ napsala Foleyová.

Islamistická videa s vraždami

Únor 2002 - V Pákistánu byl unesen a posléze zavražděn osmatřicetiletý novinář amerického listu The Wall Street Journal Daniel Pearl. Skupina ozbrojenců mu tehdy přímo před kamerou uřízla hlavu a záznam zveřejnila. Za Pearlovu vraždu byl odsouzen k trestu smrti a v červnu 2002 popraven Umar Šajch, vlastním jménem Ahmad Saíd Šajch. Zadrženi a odsouzeni byli v souvislosti s tímto případem také další tři muži.

Duben 2004 - Iráčtí ozbrojenci zavraždili střelou do týla jednoho ze čtyř zajatých italských členů ochranky americké společnosti Fabrizia Quattrocchiho. Učinili tak poté, co Řím odmítl požadavek únosců na okamžitý odchod italského vojenského kontingentu z Iráku. Videozáznam „popravy“ měl možnost zhlédnout italský velvyslanec v Kataru a později se objevil i na internetu.

Květen 2004 - V Iráku byl zavražděn šestadvacetiletý americký obchodník Nicholas Berg. Na webových stránkách militantního hnutí napojeného na teroristickou síť Al-Káida se posléze objevilo video, na němž maskovaný muž Bergovi uřízl hlavu. Bergovi únosci prohlásili, že vražda byla pomstou za týrání iráckých vězňů americkými vojáky ve věznici Abú Ghrajb.

Červen 2004 - V Saúdské Arábii byl zavražděn zaměstnanec americké firmy Paul Johnson. Únosci, kteří se označili za sekci Al-Káidy na Arabském poloostrově, chtěli původně výměnou za Johnsonův život dosáhnout propuštění svých spolubojovníků. Pak ale Johnsonovi podřízli hrdlo a video s „popravou“ umístili na web.

Říjen 2004 - V Iráku byl svými únosci zavražděn britský inženýr Kenneth Bigley. Muslimští radikálové posléze zveřejnili videozáznam, na němž Bigley četl v přítomnosti šesti únosců prohlášení a pak mu jeden z ozbrojenců uřízl hlavu. O měsíc později byla v Iráku zavražděna unesená britská humanitární pracovnice Margaret Hasanová. Video s její „popravou“ obdržela arabská televizní stanice Al-Džazíra a předala ho britským úřadům.

Únor 2009 - Islámští radikálové z afghánského hnutí Taliban zavraždili dvaačtyřicetiletého polského inženýra Piotra Stańczaka. Únosci výměnou za jeho život žádali výkupné a propuštění talibanských vězňů držených v pákistánských věznicích. Když se tak nestalo, setnuli rukojmímu hlavu a záznam pak předali novinářům.

Srpen 2014 - Bojovníci radikální organizace Islámský stát (IS) zveřejnili video s údajným stětím hlavy americkému novináři Jamesi Foleymu, jenž byl v listopadu 2012 unesen v Sýrii a od té doby byl nezvěstný.