Předměstí Hirošimy zavalily nánosy půdy, zemřelo 36 lidí

Tokio – Část předměstí japonské Hirošimy se ocitla pod nánosy uvolněné půdy z okolních kopců. Město po celém světě známé jako terč americké jaderné pumy těsně před koncem války zatím sčítá na 36 obětí. Dalších 7 osob je podle všeho nezvěstných. Informovala o tom dnes japonská televize NHK, která přinesla záběry, na nichž předměstské domky obtékají proudy bahna a sutin a obyvatelé se prodírají hromadami kamení a odpadu.

Město na jihozápadě Japonska překvapily mimořádně prudké lijáky. V noci na dnešek už nasáklá půda nápor nevydržela. Z okolních kopců se do údolí vylila masa vody a s ní i tuny bahna a kamení. Jde o katastrofu velkých rozměrů, dodal japonský premiér, jenž přerušil dovolenou. „Dal jsem příkaz k posílení záchranných týmů, a proto bude (do terénu) vysláno několik stovek vojáků,“ řekl Šinzó Abe. Mělo by se to týkat 600 mužů. 

Mezi oběťmi je podle NHK například 77letá žena, dvouletý chlapec a jeho 11letý bratr a také jeden ze záchranářů. Ti se podle agentury AP k potřebným spouštěli po lanech z policejních vrtulníků. Mnoho obyvatel se uchýlilo na střechy domů. Ulice pokryté bahnem jsou nesjízdné. 

Bahno zavalilo plochu zhruba dvaceti kilometrů čtverečních - zasaženo tak bylo hned několik čtvrtí Hirošimy. Většina domů je postavena ze dřeva a za daných okolností je masy podmáčené půdy, která se dala do pohybu, doslova srovnaly se zemí. „Tyto sesuvy půdy se udály v několika lokalitách najednou. Jde o místa, kde bylo riziko známé. Na Hirošimu spadly v posledních dnech rekordní deště a za této situace bylo lepší se odebrat do úkrytů, ale to není vždy předvídatelné, ani možné,“ řekl NHK expert na katastrofy. 

Japonsko v posledních týdnech zasáhla vlna mimořádných bouřek. „Na některých místech spadlo tolik vody, co obvykle za měsíc,“ řekl NHK místní meteorolog. Půda byla nasáklá, a začala tak povolovat. Záchranné práce tak navíc komplikuje zničená infrastruktura.

Vydáno pod