Na „stalinském“ mrakodrapu v Moskvě zavlála ukrajinská vlajka

Moskva – Boj o Ukrajinu zahájily neznámé osoby na špičce jednoho z takzvaných stalinských mrakodrapů v Moskvě. Rusové, kteří šli ráno do práce, si všimli, že na vrcholu vlaje ukrajinská vlajka. Prapor museli sundat horolezci. „Pachatelé“ se pokusili také přebarvit hvězdu na střeše v ukrajinských národních barvách. Policie už vyslechla čtveřici podezřelých, které chce obvinit z vandalismu. Ukrajinský prezident Petro Porošenko „smělým aktivistům“ tleská.

Ukrajinský prapor se ocitl na špici hlavní věže výškové obytné budovy na levém břehu Moskvy, která je jedním ze sedmi takzvaných stalinských mrakodrapů. Dům na Kotělnickém nábřeží s charakteristickou architekturou Stalinovy éry je vysoký 176 metrů a dostavěn byl v roce 1952. Budova je jako architektonický památník pod státní ochranou. Na její stavbu údajně dohlížel obávaný šéf sovětské tajné policie Lavrentij Berija.

Na místo povolali pracovníky resortu pro mimořádné situace  

Praporu si podle ruských novinářů povšimli Moskvané spěchající ráno do práce. Ukrajinská vlajka plápolající ve větru vyvolala údiv, protože dvaatřicetipatrový dům, považovaný v Moskvě za prestižní adresu, je přísně střežen. Přivoláni byli policisté, objekt prý okamžitě podrobili pečlivému zkoumání i pracovníci ruského ministerstva pro mimořádné situace.  

Ukrajinská vlajka na mrakodrapu v Moskvě
Zdroj: ČT24/ČTK/ITAR-TASS/Prokofyev Vyacheslav

Kromě upevnění ukrajinské vlajky na vrcholu střechy se neznámí dobrodruzi pokusili přebarvit velkou pěticípou hvězdu, která dům na Kotělnickém nábřeží zdobí. Záměr obarvit rudou hvězdu v ukrajinských národních barvách, tedy modré a žluté, ale realizovat nestihli. Přebarvena byla jen horní polovina hvězdy na modro.  

V Kyjevě moskevská akce vyvolala nadšení. „Ukrajinský prapor na vrcholku moskevského věžáku se mi líbil,“ vzkázal do Moskvy Porošenko. Podle ukrajinského zpravodajského serveru Podrobnosti je prezident činem smělých aktivistů potěšen.

PROHLÉDNĚTE SI: Milníky ukrajinské krize

Po třech hodinách tým policejních horolezců vrátil hvězdě na vrcholku budovy původní zlatavou barvu. Policie zadržela čtveřici mladých lidí s horolezecklým vybavením a podrobila je výslechu. Podle agentury RIA Novosti se ale údajní provinilci k činu zatím nepřiznali. Dva mladí muži a dvě dívky výstup na dům nepopírají, důvodem ale prý byl naplánovaný seskok padákem. Policie hodlá zadržené obvinit z vandalismu. V případě organizované skupiny a politické motivace ukládá ruský trestní zákoník za tento čin sazbu až tři roky vězení.

Dům na Kotělnickém náměstí v sobě skrývá 540 bytových jednotek, jejichž nájemníci vždy patřili k moskevské elitě. V mrakodrapu například žili uznávaní umělci Andrej Vozněsenskij, Jevgenij Jevtušenko, Jurij Ljubimov nebo Konstantin Paustovskij.