Porošenko chce s Putinem osobně probrat odchod ruských ozbrojenců

Kyjev - Ukrajinský prezident Petro Porošenko chce mluvit se šéfem Kremlu o stažení ruských ozbrojenců z Ukrajiny. Jeho kancelář uvedla, že se tak stane za týden na summitu v Minsku, kde se oba státníci setkají osobně. Účastní se i zástupci Evropské unie. Porošenko zdůraznil, že je schopný své zemi zajistit nezávislost a územní celistvost. Všichni už jsou prý válkou unaveni.

„Ukrajina chce mír, pojedeme do Minsku hovořit o míru,“ řekl Porošenko podle internetových stránek listu Ukrajinska pravda. „Jsem přesvědčen, že se nám to povede,“ dodal. Na mírových jednáních je podle Porošenka nutné mít silné postavení, které může zajistit jen „jednota národa, silná země, silná armáda“. „Jsme s to zajistit svrchovanost, nezávislost, územní celistvost. Bojujeme o nezávislost Ukrajiny. Určitě zvítězíme,“ zdůraznil šéf státu.  

V Minsku se má 26. srpna konat schůzka prezidentů Běloruska, Kazachstánu, Ruska a Ukrajiny s účastí tří členů Evropské komise, šéfky unijní diplomacie a komisařů pro energetiku a obchod. Kromě urovnání ukrajinského konfliktu se má jednat o dodávkách ruského plynu a o dosud neratifikované asociační dohodě mezi Ukrajinou a Evropskou unií. 

Klíčové epizody ukrajinské krize si můžete připomenout ZDE.

Schůzka v Minsku by měla přinést první přímé jednání Putina a Porošenka od krátké schůzky při červnových oslavách vylodění Spojenců v Normandii a vyvolala naděje na průlom po dlouhých měsících konfrontace mezi Moskvou a Kyjevem o další orientaci Ukrajiny, která se po únorovém svržení proruského režimu sbližuje se Západem. 

Moskva odpověděla anexí Krymu a podporou povstání na ruskojazyčném východě Ukrajiny. Střet na Ukrajině vyvolal nejhorší krizi ve vztazích mezi Ruskem a Západem od konce studené války.