Národní garda se stahuje z neklidného Fergusonu

St. Louis – Guvernér státu Missouri nařídil stažení příslušníků Národní gardy z Fergusonu, kde v minulých dnech davy Afroameričanů demonstrovaly proti zastřelení černošského mladíka bělošským policistou. Podle guvernéra Jaye Nixona se situace ve městě uklidňuje a protesty, přestože neustávají, jsou pokojné. V noci policie zadržela sedm lidí, žádného z nich však v souvislosti s násilnými činy.

Podle místních novinářů napětí ve městě očividně polevuje a na demonstracích už se neschází tolik lidí. „Vidíme postupné zlepšení,“ prohlásil guvernér Nixon.

V noci na dnešek se konaly poklidné pochody za účasti desítek lidí, které měly daleko k násilnostem a rabování z minulých dnů, kdy jich byly v ulicích stovky. Policisté podle pověřeného šéfa Rona Johnsona zadrželi sedm lidí, většinou však proto, že neuposlechli pokynu k opuštění nedovoleného prostoru. „Místo násilí jsou v ulicích vidět hrající si děti,“ popsal Johnson situaci na tiskové konferenci. Zlepšení přičetl mimo jiné snaze vůdců místní černošské většiny, kteří podle něj dokázali přispět k postupnému uklidnění vášní. Celkový počet zadržených za dva týdny protestů podle policie mírně přesáhl dvě stovky.

Napjatou situaci ve Fergusonu se ve středu pokoušel uklidnit i americký ministr spravedlnosti Eric Holder, který místním slíbil spravedlivé vyšetření smrti černošského mladíka. Holder se v jednadvacetitisícovém městě obývaném převážně černochy sešel s vůdci místní komunity a studenty s cílem ukončit násilí v ulicích, kvůli němuž byly zatčeny desítky lidí (čtěte víc).

Vůbec první americký ministr spravedlnosti s afroamerickými kořeny obyvatele Fergusonu ujistil, že jeho úřad provádí vlastní vyšetřování smrti osmnáctiletého Michaela Browna, jehož zastřelil policista Darren Wilson.

Policie v St. Louis ve čtvrtek zveřejnila zvukový záznam a dvě videa z úterního incidentu, při němž byl zasahujícími policisty v oblasti zastřelen černošský mladík ozbrojený nožem. Jeden videozáznam pochází z bezpečnostní kamery a druhý je pořízený z mobilního telefonu. Úřady zveřejnění zdůvodnily potřebou co největší transparentnosti (více zde).

Vydáno pod