Ebola se do konce roku šířit nepřestane, v Sieře Leone se nakazil Brit

Londýn/Ottawa/Yamoussoukro – Vyšetření prokázalo, že v Sieře Leone se nakazil smrtící ebolou britský občan. Podezření na případ nákazy má i Kanada, kam se vrátil muž, který předtím navštívil Guineu. Nákaza je ale v jeho případě spíše nepravděpodobná. Ve snaze zabránit šíření nemoci dnes Pobřeží slonoviny uzavřelo hranice s Guineou a Libérií a obranu proti ebole zesilují i Filipíny, které nařídily svým 115 zástupcům mírové mise OSN v Libérii, aby se kvůli epidemii vrátili domů.

Ebola je virové onemocnění způsobující vysokou horečku a krvácení. Není proti němu žádný oficiálně schválený lék ani vakcína, takže úmrtnost je vysoká. V USA byl ale dvěma pacientům podán experimentální lék, který jim pomohl k uzdravení.

Pobřeží slonoviny dnes uzavřelo hranice s Guineou a Libérií, aby zabránilo rozšíření smrtící eboly na své území. Objevují se zde totiž nová místa nákazy a k novým případům dochází i v původních oblastech výskytu nemoci. Země již dříve zakázala letecké spojení se Sierrou Leone, Libérií a Guineou. Hranici s Guineou, kde se ebola během současné epidemie vyskytla vůbec poprvé, uzavřel v pátek i Senegal. Už dříve k tomuto opatření přistoupila Guinea-Bissau. Zákaz vstupu pro občany postižených zemí uvalil rovněž Kamerun, Keňa a Jihoafrická republika. Humanitární organizace varují, že kvůli uzavírání hranic začíná váznout zásobování postižených oblastí potravinami.

Liberijský okres Nimba, ležící při hranici s Pobřežím slonoviny, zaznamenal v posledních týdnech raketový vzestup nových případů nákazy. Zákeřná choroba řádí v Guineji, Sieře Leone, Libérii a Nigérii, případy podezření na onemocnění v Evropě se zatím nepotvrdily.

Epidemie eboly si dosud vyžádala v západní Africe 1 427 mrtvých z 2 615 nakažených, kteří jsou nyní oficiálně evidováni. Rodiny nakažených ale nemocné často skrývají. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) existují i „šedé zóny“, kam lékaři nemají přístup, takže počet obětí může být daleko vyšší. Sierra Leone dnes proto přijala novou legislativu, podle níž poskytování útočiště osobám nakaženým ebolou je trestným činem, za který hrozí dva roky vězení. 

WHO pracuje na strategickém plánu boje proti ebole v západní Africe pro příštích šest až devět měsíců. Se zastavením šíření zákeřného viru do konce letošního roku tedy zřejmě nepočítá. WHO dnes také uvedla, že Libérii poskytne rozsáhlé zdroje, aby země mohla s nemocí bojovat. V okolí metropole Monrovia by tak měla vzniknout další ošetřovatelská zařízení, kapacita lůžek pro pacienty by měla v následujících šesti týdnech dosáhnout pěti stovek.

Vydáno pod