Nemohu dýchat, skandoval dav demonstrující proti smrti černocha Garnera

New York - Tisíce lidí dnes v newyorském Staten Islandu protestovaly proti smrti Afroameričana Erika Garnera. Demonstrace se konala v době zvýšeného napětí kvůli smrti černošského mladíka Michaela Browna ve Fergusonu na předměstí St. Louis. Ten byl zastřelen bělošským policistou, když předtím kradl v obchodě.

Otec rodiny Garner, který byl podezřelý z nelegálního prodeje cigaret, zemřel v červenci při zatýkání bělošskými policisty. Byl obézní a trpěl astmatem. Při zatýkání se bránil a byl přitlačen k zemi. Stěžoval, že nemůže dýchat. Poté ztratil vědomí a v nemocnici byl prohlášen za mrtvého. „Nemůžu dýchat!“ skandovali dnes demonstranti v New Yorku.

Napjatá situace ve Fergusonu se začala uklidňovat po středeční návštěvě ministra spravedlnosti Erika Holdera, který místním osobně slíbil spravedlivé vyšetření smrti osmnáctiletého Browna. Holder se ve Fergusonu, obývaném převážně černochy, sešel s vůdci místní komunity a zástupci studentů s cílem ukončit násilí v ulicích, kvůli němuž byly v posledních dnech zatčeny desítky lidí.