Sopku Bárdarbunga zasáhly silné otřesy, erupce zatím ne

Reykjavík – Dvojí zemětřesení dnes zasáhlo okolí islandské sopky Bárdarbunga. Otřesy o síle 5,3 a 5,1 stupně jsou dosud nejsilnější, úřady ale nezaznamenaly známky erupce vulkánu. Snížily proto varování z nejvyššího červeného stupně na oranžový. Island oznámil i zrušení bezletové zóny, kterou preventivně vyhlásil kolem místa hrozící erupce. Stále ale existuje možnost, že sopka v následujících dnech vybuchne.

Nejvyšší stupeň varování před erupcí vyhlásila země v sobotu, kdy upozornila letecké společnosti, že lze případně očekávat silné znečištění ovzduší sopečným popelem. Současný oranžový stupeň přitom značí „zvýšenou nebo rostoucí aktivitu se zvýšenou možností erupce“.

Bárdarbunga tvoří největší vulkanický systém na Islandu a s nadmořskou výškou 2 009 metrů je druhým nejvyšším vrcholem této ostrovní země. Sopku pokrývá ledovec Vatnajökull. Seismologové v okolí sopky zaznamenali za poslední týden tisíce drobných otřesů. Původně informovali rovněž o malé podledovcové erupci, tu ale dnes popřeli.

Seizmické údaje naznačují, že magma rozpouští led pod příkrovem ledovce. Není prý ale jasné, zda nebo kdy kvůli erupci roztaje vrstva ledu, která je 100 až 400 metrů silná, a sopka do atmosféry vychrlí páru a popel. Jeden z největších evropských ledovců by ale také erupci mohl zadržet.

Erupce nechvalně známého menšího vulkánu Eyjafjallajökull ochromila v roce 2010 kvůli popílkovému mraku valnou část letecké dopravy nad Evropou.

Vydáno pod