Bárdarbunga se hlásí o slovo, vědci zaznamenali zatím nejsilnější otřesy

Reykjavík - Islanďané zaznamenali ráno v oblasti Bárdarbungy zemětřesení o síle 5,7 Richterovy škály. Jedná se o nejsilnější otřesy za poslední desítky let. Meteorologický ústav ale uvedl, že zatím „nejsou známky sopečné erupce“. V roce 2010 vybuchla jiná islandská sopka – Eyjafjallajökull. Kvůli prachu musela letadla dočasně zůstat na zemi. Šlo o největší omezení letecké dopravy v Evropě od druhé světové války. Pro aerolinky to znamenalo miliardové ztráty.

„V průběhu noci byly naměřeny otřesy o síle 5,7 stupně, největší v této sérii,“ prohlásil geolog Pálmi Erlendsson z meteorologického ústavu. „Aktivita je ale stále v hloubce a nepozorujeme žádné známky činnosti blízko povrchu sopky,“ dodal. Podle BBC jde o nejsilnější otřesy v oblasti od roku 1996.

Buď bude klid, nebo nastane peklo - zatím se neví

Podle odborníků z meteorologického ústavu je zemětřesení výsledkem pohybů magmatu. Vědci si ale zatím nejsou jistí, jestli se sopka postupně uklidní, nebo magma vystoupí k povrchu a dojde k erupci.

Sopku Bárdarbunga pokrývá ledovec Vatnajökull
Zdroj: ČT24

Island v neděli snížil varování před erupcí pro letecké společnosti z nejvyššího červeného stupně na oranžový, když experti dospěli názoru, že výbuch Bárdarbungy bezprostředně nehrozí. Vzdušný prostor nad sopkou zůstává zavřený, všechna islandská letiště ale fungují normálně.

Sopka Bárdarbunga, nazvaná po jednom z prvních osadníků na ostrově, Vikingovi ze západního Norska Bárduru Bjarnasonovi, je součástí rozsáhlého systému vulkánů, jenž se skrývá pod 500 metrů silným příkrovem ledovce Vatnajökull. Nachází se ve střední části Islandu více než 300 kilometrů od metropole Reykjavíku.

V oblasti sice nežijí žádní trvalí usedlíci, místní přírodní park ale s oblibou navštěvují turisté. Asi 200 lidí bylo z oblasti evakuováno, píše server BBC News. Islandské úřady již dříve varovaly, že erupce sopky by mohla způsobit záplavy.

Vydáno pod