Zneužívání dětí ve velkém, anglický Rotherham je v šoku

Rotherham - Nejméně 1 400 dětí bylo v anglickém městě Rotherham vystaveno mezi lety 1997 až 2013 „otřesnému“ sexuálnímu zneužívání. Zprávu si nechala udělat městská rada. Unášeny, bity, prodávány a znásilňovány měly být i děti ve věku kolem 11 let. Vychází najevo, že úřady rozsah problému tušily, ale vyšetřování se vyhýbaly - obávaly se, že by byly nařčeny z rasismu. Většina pachatelů totiž pocházela z Pákistánu.

Skandál s hromadným znásilňováním hýbe Británií (zdroj: ČT24)

Starosta Roger Stone už oznámil, že přijímá politickou odpovědnost a s okamžitou platností odstupuje z funkce. Podezření, že se ve městě zneužívá hodně dětí, se objevila již v letech 2002 a 2006. Celkem byly na toto téma vypracovány tři úřední zprávy; policie k tomu ale tehdy přistupovala liknavě, uvedla autorka nové zprávy Alexis Jayová. První byla smetena ze stolu, protože policejní důstojníci údajům odmítali uvěřit. Ostatní dvě byly podle Jayové ignorovány.

„Nikdo nezná skutečný rozsah pohlavního zneužívání dětí v Rotherhamu v uplynulých letech. Náš odhad je, že během období od roku 1997 do roku 2013 šlo asi o 1 400 sexuálně zneužitých,“ konstatovala Jayová s tím, že je „těžké popsat děsivou povahu zneužívání, které oběti musely vytrpět“. 

Pákistánci ve čtvrtmilionovém Rotherhamu vyzvedávali dívky ve školách nebo dětských centrech. Vozili je taxíky, dávali jim dárky a předstírali vztah. Následovalo však opakované znásilňování mnoha muži a zastrašování. Pachatelé prý děti polévali benzinem a vyhrožovali, že je zapálí. Také jim vyhrožovali zbraněmi. Objevovaly se i případy brutálního znásilnění – oběti se ale bály cokoli komukoli říct, aby nepřišla odplata. 

Nick Gibb, náměstek ministra školství:

„Zdá se, že čím problematičtější byly děti, čím příšernější věci vykládaly úřadům, tím méně jim policie a místní úřady věřily.“

Děti prostřednictvím panenek sdělují podrobnosti sexuálního zneužívání
Zdroj: ČT24

Za sexuální trestné činy spáchané na mladých dívkách bylo v roce 2010 odsouzeno celkem pět mužů z města. „Chtěl bych se omluvit obětem sexuálního vykořisťování, které se nedočkaly služeb, které od policie očekávaly. Jsme si plně vědomi našich předchozích chyb,“ prohlásil šéf místní policie Jason Harwin. 

Většina pachatelů byla oběťmi popsána jako „Asiaté“. „Někteří lidé popsali nervozitu obětí, které se bály označit etnický původ svých trýznitelů kvůli tomu, aby nebyly obviněny z rasismu,“ píše se ve zprávě.

„Kolektivní pochybení politiků a policejního vedení je očividné. Od začátku bylo stále jasnější, že sexuální zneužívání dětí bylo v Rotherhamu vážný problém,“ řekla na tiskové konferenci bývalá vedoucí sociální poradkyně skotské vlády Jayová. Městská rada podle ní věc podcenila, nespojila se a nejednala s místní pákistánskou obcí.

Vydáno pod