OSN: Zločiny proti lidskosti páchají jak islamisté, tak syrská vláda

Damašek - Válečné zločiny a zločiny proti lidskosti v Sýrii páchá jak syrská vláda, tak islamisté z hnutí Islámský stát, oznámili ve své zprávě vyšetřovatelé OSN. Vláda prezidenta Bašára Asada prý stále více používá barelové bomby, tedy sudy naplněné střepy a výbušným materiálem, kterými útočí na civilisty. V některých byl údajně použit i chlor. Islamističtí bojovníci zase rozpoutali na severu Sýrie kampaň, která má za cíl vyvolat strach. Její součástí jsou veřejné popravy, amputace končetin a bičování, uvedli vyšetřovatelé.

Podle vyšetřovatelů přibývá úmrtí v syrských věznicích. Analýzy celkem 26 948 fotografií pořízených v letech 2011 až 2013 navíc „dokazují systematické mučení a úmrtí zadržených“. „Vynucené příměří je součástí vládní strategie obléhání a bombardování. Často po něm následuje masové zatýkání mužů v produktivním věku, z nichž mnozí zmizí,“ stojí ve zprávě, z které cituje agentura Reuters. Jde již o osmou zprávu nezávislé komise, která vznikla před třemi lety a která vyšetřuje válečné zločiny v Sýrii. Zpráva je založena na 480 rozhovorech a množství dalších sesbíraných důkazů. 

Islamisté zavraždili syrské vojáky, další drží jako rukojmí

Ozbrojenci z hnutí Islámský stát zabili několik syrských vojáků a další drží jako rukojmí. Zajali je poté, co o víkendu dobyli strategickou leteckou základnu na severovýchodě Sýrie u města Tabka. Vyplývá to z fotografií, které byly zveřejněny na internetu. Jak ale poznamenala agentura Reuters, pravdivost snímků nebylo možné nezávisle ověřit.

„Popravy na veřejných prostranstvích se staly každý pátek běžnou podívanou v provincii Rakka a v částech provincie Halab, které kontroluje Islámský stát,“ popisují vyšetřovatelé. „Popravy, které mají podobu stětí hlavy nebo střelby do hlavy z bezprostřední blízkosti, sledují i děti… Těla nechávají veřejně vystavená, často na křížích, až tři dny, což slouží jako varování pro místní obyvatele,“ dodávají. 

Podle Paula Pinheira, který nezávislou komisi vede, představuje Islámský stát permanentní nebezpečí pro civilisty a zejména menšiny. Pinheiro také vyjádřil obavy ohledně přítomnosti dětí v islamistických výcvikových táborech. Zejména v souvislosti s případnými americkými nálety na pozice islamistů v Sýrii. Jakékoli rozhodnutí Spojených států o bombardování sunnitských radikálů „musí být v souladu se zákony války,“ dodal Pinheira.

Vyšetřovatelé, mezi kterými je i bývalá žalobkyně OSN Carla del Ponteová, již vypracovali seznam podezřelých, kteří by se měli zodpovídat před mezinárodní justicí. Ve své zprávě vyšetřovatelé zopakovali i svou výzvu Radě bezpečnosti OSN, aby celou záležitost předala Mezinárodnímu trestnímu soudu.

Islamisté získali v uplynulých týdnech kontrolu nad rozsáhlým územím v Sýrii i v Iráku. Spojené státy podnikly již několik leteckých úderů na pozice radikálů na severu Iráku, nyní zvažují i případné nálety v Sýrii. V Sýrii už více než tři roky zuří krvavý konflikt mezi režimem prezidenta Bašára Asada a různými povstaleckými uskupeními. Na síle v poslední době získává právě organizace Islámský stát, která kontroluje sever Iráku. Konflikt v Sýrii stál životy už více než 191 tisíc lidí.

Povstalci zřejmě obsadili přechod u Izraele

Odpůrci Asadova režimu dnes převzali kontrolu nad hraničním přechodem u města Kunajtra v demilitarizované zóně mezi Izraelem a Sýrií, jak tvrdí to syrští aktivisté. Rebelové přechod nakrátko obsadili již loni v červnu, syrská armáda ho ale brzy dobyla zpět. Střelba zranila i jednoho izraelského vojáka na druhé straně hranice v Golanských výšinách, jeho život není v ohrožení, uvedla armáda.

I podle izraelské armády se na druhé straně hranice odehrávaly velmi tvrdé boje. Nad krajinou stoupal dým a v relativní blízkosti byla slyšet střelba i exploze. Jedna z asi šesti střel zasáhla i izraelského vojáka, jeho zranění nejsou vážná a byl převezen do nemocnice v Haifě. Izraelci v reakci stříleli zpět na pozice syrské armády.