V digistopách teroru – islamisté prozrazují na sítích víc než chtějí

Londýn – Pro podobné organizace je virtuální prostor velkou výhodou – ale jen do určité míry. Díky komunitním sítím dokážou pod černou vlajkou spolupracovat nejen Syřané a Iráčané, ale i jejich stoupenci z celého světa. Sílící role sociálních médií mezi islámskými džihádisty je ale voda na mlýn protiteroristických týmů ze Západu. Propaganda nebo nábor pomocí webu totiž dokáže prozradit více, než by islamistům bylo příjemné.

E-propaganda pod bedlivým dohledem západních rozvědek (zdroj: ČT24)

Díky podrobnému mapování aktivit na sociálních sítích tak například britští odborníci dokážou postupně rozkrývat početnou skupinu radikálů. Ze silného propagandistického šrapnelu se tak stává vlastně slabina – a moderní protizbraň Západu. „Naše databáze zahrnuje více než 450 osob, které bojují v Sýrii. Jsou to muži i ženy,“ zmiňuje Širaz Maher z britského Centra pro studium extremismu.

Sofistikovaná analýza Twitteru, Facebooku, Instagramu a dalších sociálních sítí přitom potvrzuje fakt, před kterým řada expertů varuje – bojovníků pod černým praporem Islámského státu rapidně přibývá. Zatímco Američané odhadují, že v Iráku a Sýrii válčí 15 tisíc radikálů, Iráčané kalkulují s třikrát vyšším počtem.

Dosavadní spojenectví bez hranic díky virtuálnímu prostoru se navíc stává tvrdou realitou. Jen v červenci zaznamenali islamisté zhruba 6 300 posil i ze Západu. Podle Petera Neumanna z londýnského Centra pro studium extremismu už přivítali syrští islamisté na 12 tisíc zahraničních stoupenců. Zhruba pětina z nich by měla být ze západních zemí. „Z toho dva tisíce pocházejí výhradně ze západní Evropy,“ dodává Neumann.

Džihádisté s evropskými kořeny jsou přitom pro arabské spolubojovníky propagandistickým klenotem. Cenné jsou především jejich počítačové schopnosti. Na Blízkém východě tak podporují svatou válku například muslimové ze Skandinávie. Většina však i přes nesmiřitelný odpor k západní civilizaci doufá v návrat do evropských zemí. Ze Sýrie se na Britské ostrovy vrátilo od začátku konfliktu na 200 mudžahedínů.

Nejtvrdší vzkaz Západu poslali džihádisté v záběrech vraždy amerického novináře Jamese Foleyho. I nelítostné video přitom prošlo podle expertů mnoha úpravami. „Došlo ke změně údajného vraha. Změnil se muž vedle zavražděného. Jsou patrné změny ve fyzickém vzhledu, odlišné jsou i rozměry nože,“ vysvětluje forenzní expert Ross Patel.

Islámský stát už několik měsíců postupuje územím Iráku či Sýrie a násilně zabírá území, na kterých chce vybudovat ultrakonzervativní muslimský chalífát. Na odpůrce či jinověrce přitom pořádá hony a často je také zabíjí. Spojeným státům, které se v oblasti začínají vojensky angažovat, pak islamisté vyhrožují „vykoupáním ve vlastní krvi“.

Samostatnou kapitolou je nakládání se zajatými cizinci, především Američany - jejich držení IS využívá k propagandistickým účelům. Svět pobouřila nedávno zveřejněná nahrávka, kde jeden z radikálů, údajně britského původu, zabíjí žurnalistu Jamese Foleyho. Záhy poté byl naopak ze syrského zajetí propuštěn Peter Theo Curtis. Toho však zadržovala jedna z odnoží al-Kajdy, která je vůči Islámskému státu konkurentem. Osud dalšího zámořského novináře Stevea Sotloffa je zatím nejistý.

Vydáno pod