Ebola v západní Africe zabila přes 1500 lidí, roste izolace zasažených zemí

Ženeva - Epidemie eboly v západní Africe si podle nové bilance vyžádala 1552 mrtvých z celkového počtu 3069 nakažených, informovala Světová zdravotnická organizace (WHO). Organizace věří, že se šíření viru podaří zastavit během tří měsíců. Libérie, Sierra Leone a Guinea, které nejhůře postihla stávající epidemie eboly, jsou stále více izolovány od okolního světa. Nigérie dnes také potvrdila první oběť eboly mimo Lagos, jde o lékaře ve městě Port Harcourt, který zemřel minulý týden.

Podle WHO se šíření nákazy dále zrychluje, ale většina případů se soustřeďuje do několika málo lokalit. „Více než 40 procent z celkového počtu případů bylo zaznamenáno v uplynulých 21 dnech. Většina případů se nicméně koncentruje pouze do několika lokalit,“ konstatovala zdravotnická organizace OSN ve svém prohlášení.

WHO upozornila, že uvedené údaje se týkají Libérie, Guineje, Sierry Leone a Nigérie a nezahrnují případy eboly v Kongu, kde se šíří jiný druh viru této choroby. Předchozí bilance eboly v západoafrických zemích činila 1 427 obětí z 2 615 infikovaných.

Ebola v západní Africe zabila přes 1 500 lidí, roste izolace zasažených zemí (zdroj: ČT24)

WHO je přesvědčena, že skutečný počet případů nákazy je již nyní v mnoha západoafrických oblastech „dvakrát až čtyřikrát vyšší, než je počet registrovaných případů“. V současnosti je především nutné zastavit šíření nemoci v metropolích a velkých přístavech, zdůraznila WHO. V příštích šesti měsících bude na boj s ebolou zapotřebí 490 milionů dolarů, dodala organizace.

  • Britská farmaceutická firma GlaxoSmithKline mezitím oznámila, že vzhledem k naléhavé situaci v Africe urychluje vývoj vakcíny proti ebole. Zhruba v polovině září se chystá vakcínu, kterou vyvíjí společně s americkým Národním ústavem zdraví (NIH), začít testovat na zdravých dobrovolnících v Británii a Spojených státech. Poté by tento program měl být rozšířen na Gambii a Mali. S testováním se začne, jakmile firma získá souhlas etické komise a regulačních úřadů. Společnost GlaxoSmithKline uvedla, že v případě kladných výsledků testů plánuje vytvořit zásobu 10 000 dávek vakcíny pro naléhavé využití. Urychlit vývoj vakcíny umožní finanční podpora několika mezinárodních organizací.

Libérie, Sierra Leone a Guinea, které nejhůře postihla stávající epidemie eboly, jsou stále více izolovány od okolního světa. Společnost Air France vyslyšela středeční výzvu francouzské vlády a dočasně pozastavila lety do sierraleonské metropole Freetownu. Freetown a metropoli sousední Libérie Monrovii tak v současnosti obsluhuje již jen jediná pravidelná linka, Royal Air Maroc. Rozhodnutí Air France přišlo krátce poté, co kvůli ebole přerušily do konce letošního roku spojení s Libérií a Sierrou Leone aerolinie British Airways.

Ebola je virové onemocnění způsobující vysokou horečku a krvácení. Není proti ní žádný schválený lék ani vakcína, takže úmrtnost na ni je vysoká. Vůbec poprvé se virus objevil v 70. letech v dnešním Kongu. Minulá vážná epidemie v roce 2000 postihla Ugandu, kde se nakazilo 425 lidí. Polovina z nich zemřela.

Vyslanec OSN pověřený reakcí na šíření eboly David Nabarro tento týden kritizoval letecké společnosti, které odvolávají lety do postižených zemí, že rostoucí izolace těchto států komplikuje Spojeným národům jejich práci. Jedná se mimo jiné o zajištění přepravy zdravotnického materiálu.

Kromě Libérie, Guineje a Sierry Leone odborníci pozorně sledují také situaci v Nigérii, která je nejlidnatější africkou zemí. V Nigérii se zatím dařilo nákazu udržovat pod kontrolou, dnes ale země oznámila další úmrtí na ebolu: zemřel lékař ve městě Port Harcourt. Nigerijský ministr zdravotnictví Onyebuchi Chukwu sdělil, že počet potvrzených případů nákazy ebolou vzrostl v Nigérii o dva na 15. Šest z nich nemoci podlehlo. Zmíněný lékař, který zemřel v pátek v naftařském středisku Port Harcourt, je prvním případem v zemi zaznamenaným mimo nejlidnatější město Lagos.

Ebola se do Nigérie dostala 20. července, když ji sem zavlekl poradce liberijského ministerstva financí s americkým a liberijským občanstvím Patrick Sawyer, který na nemoc pět dní nato zemřel. Lékař se infikoval od pacienta, který byl se Sawyerem v kontaktu.

Člověk s podezřením na ebolu bude uzavřen ve speciálním boxu

Klima v zemích západní civilizace sice není pro rozmnožování viru příznivé, přesto se na ebolu připravuje Evropa i Česká republika. V případě, že by někdo s podezřením na ebolu přistál v Praze, bude přímo z letištní plochy přepraven ve speciálním vaku do nemocnice na Bulovce. Tam bude naprosto izolován od okolního světa v neprodyšně uzavřeném boxu.

Ministři zdravotnictví západoafrických zemí zasažených ebolou se dnes setkají v ghanské metropoli Accře k jednáním o reakci na epidemii. Šéf amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) Thomas Frieden varoval, že situace v západní Africe se dále zhorší, než se podaří šíření nákazy zastavit. „Počet případů stále roste. Neříká se mi to dobře, ale situace se ještě zhorší, než se začne zlepšovat,“ prohlásil Frieden. „Takovou epidemii eboly jsme zatím nezažili. Nejen že je vysoký počet potvrzených případů, ale existuje také mnoho dalších nenahlášených nemocných,“ dodal.