Hlavní figury na šachovnici současné ukrajinské krize

Kyjev - Vojenský konflikt na východě Ukrajiny mezi armádou prozápadního Kyjeva a ozbrojenými proruskými separatisty nabral nové obrátky s přiznáním vůdce povstalců Alexandra Zacharčenka, že v jejich řadách působí až čtyři tisíce ruských vojáků. Server BBC vybral několik klíčových postav na obou stranách konfliktu.

První muž povstalců Alexandr Zacharčenko

Narodil se v Doněcku v roce 1976, po absolvování průmyslové školy pracoval jako důlní elektrikář. Podle ruských médií byl později studentem na Ústavu práva ukrajinského ministerstva vnitra a pokoušel se i podnikat. Vedl doněckou buňku militantní skupiny Oplot (Pevnost), která se aktivně podílela na boji proti prodemokratickým demonstrantům na Majdanu v Kyjevě začátkem roku 2014. V květnu byl jmenován vojenským velitelem povstalců v Doněcku a později se stal „premiérem“ samozvané "Doněcké lidové republiky" (DPR) na začátku srpna. Do té doby se prý účastnil přímých bojů proti ukrajinské amrádě, při nichž utrpěl zranění na paži.

Igor Girkin zvaný „Střelec“ - vojenský velitel povstalců

Obecně znám pod svým válečným přízviskem Strelkov (což lze přeložit jako „Střelec“) patří Igor Girkin k nejefektivnějším povstaleckým velitelům. Čtyřiačtyřicetiletý velitel se označuje za vojenského nadšence se zálibou v rekonstrukci historických bitev. Je občanem Ruské federace. Může se pochlubit bohatou minulostí v ruské armádě včetně působení v Čečensku, Srbsku a v Moldávii. Velel povstaleckým silám ve Slavjansku, než se svými muži ustoupil do Doněcku. Říká, že byl důstojníkem ruské Federální bezpečnostní služby (FSB) až do března 2013, EU ho považuje za člena ruské vojenské rozvědky (GRU) a zařadila ho mezi lidi, na něž uvalila sankce. Girkin kritizoval Moskvu za to, že se otevřeně nezapojila do konfliktu.

Vladimir Anťufejev - Doněcký politik

„Místopředseda vlády“ DPR je veteránem proruského separatistického povstání v Moldávii v roce 1990. Je považován za horlivého šiřitele ruských zájmů v postsovětských republikách. Narodil se v Rusku - ještě v dobách SSSR sloužil jako důstojník u policie. Na sklonku osmdesátých let, když se začal Sovětský svaz hroutit, patřil k velitelům elitních policejních jednotek v lotyšské Rize, které se snažily potlačit lotyšské hnutí za nezávislost. Později se přesunul do Podněstří, kde bojoval v separatistickém povstání proti moldavským vojákům. Dvě desetiletí byl jediným velitelem vojenských jednotek separatistického regionu. V roce 2012 se ale dostal do střetu s novými regionálními vůdci, kteří ho při vyšetřování zločinů obvinili ze zneužití pravomoci, rozkrádání veřejných prostředků a ničení citlivých důkazů. Uprchl do Moskvy, kde žil až do počátku krize na Ukrajině. Také on je na seznamu lidí, na které EU vztáhla sankce.

Igor Bezler a Alexandr Chodakovskij - Povstalečtí velitelé

Igor Bezler je prominentní velitel odpovídající za město Horlivka severovýchodně od Doněcku. Narodil se v Simferopolu na Krymu, má ruské vojenské zázemí a hlásí se k ruskému i ukrajinskému občanství. Znám je pod přezdívkou Bes (Démon). Ukrajinská bezpečnostní služba tvrdí, že právě jeho hlas figuroval na nahrávkách separatistů, kteří se baví o sestřelení letu MH17. Americké úřady to potvrzují.

Vůdci východoukrajinských povstalců
Zdroj: ČT24

Alexandr Chodakovskij velí rebelům se sídlem ve městě Makijivka, zhruba 20 kilometrů od Doněcku. Je považován za přeběhlíka z ukrajinské bezpečnostní služby SBU, kde figuroval v jednotce Alpha elitního protiteroristického komanda. Jemu zase telefonické odposlechy přisuzují snahu zabránit, aby se černé skříňky sestřeleného letounu Malaysia Airlines dostaly do rukou vyšetřovatelů. Mezi ním a Strelkovem prý panují neshody.

Pavel Gubarev - Vůdčí postava rebelů

Samozvaný "lidový guvernér" DPR byl propuštěn z vazby v Kyjevě 7. května výměnou za tři ukrajinské důstojníky bezpečnostní služby SBU, které drželi povstalci ve Slavjansku. Jedenatřicetiletý majitel reklamní agentury je bývalý člen doněcké okresní rady z radikálně proruské Progresivní socialistické strany Ukrajiny. Do té doby neznámý Gubarev se objevil na scéně krátce po svržení Viktora Janukovyče v únoru a vedl obsazení budovy Krajské správy stovkami proruských aktivistů.

Ihor Kolomojskij - Dněpropetrovský guvernér

Jeden z nejbohatších oligarchů na Ukrajině vede od března správu dněpropetrovské oblasti, která s doněckou sousedí. Jedenapadesátiletému Kolomojskému je přisuzován klíčový podíl na udržení klidu a stability v regionu se silně zastoupeným rusky mluvícím obyvatelstvem. Hlavní muž židovské komunity na Ukrajině financuje vojenské akce směřující k zachování regionu pod ukrajinskou kontrolou, spolupracuje s ukrajinskou armádou.

Rinat Achmetov - Nejbohatší Ukrajinec

Jmění sedmačtyřicetiletého Achmetova přesahuje odhadem více než 11 miliard dolarů. Do aktivního boje proti separatistům vkládá nemalé finanční prostředky. V jeho uhelných a ocelářských podnicích v oblasti Donbassu, kam spadá Luhansk i Doněck, pracuje na 300 tisíc lidí. Vyzval je k aktivnímu odporu vůči separatistům pořádáním každodenních pokojných demonstrací. V důsledku toho ustoupili rebelové do jižní části města Mariupol. Postoj majitele fotbalového Šachťaru Doněck nebyl dlouho jasný, patřil k blízkým důvěrníkům bývalého prezidenta Viktora Janukovyče, a udržuje obchodní vztahy s Ruskem.

Guvernéři východoukrajinských oblastí
Zdroj: ČT24

Serhij Taruta

Jeden z klíčových lidí ukrajinské vlády na východě země byl jmenován guvernérem Doněcké oblasti s cílem potlačit povstání. Sám ale tvrdí, že se jím stát nechtěl. Je jedním ze zakladatelů nadnárodní metalurgické korporace ISD. Ukrajinský Forbes ho řadí k nejbohatším lidem v zemi s odhadovaným majetkem necelých 700 milionů dolarů. Uprchlému exprezidentovi Janukovyčovi připisuje Taruta klíčovou roli v nepokojích na východě Ukrajiny.