Izraelci našli v lese tělo pohřešovaného amerického žida

Tel Aviv – Izraelská policie objevila tělo pohřešovaného Američana židovského původu, který v pátek zmizel během výletu do lesa poblíž Jeruzaléma. Původně existovalo podezření, že se stal obětí trestného činu. Ve stejném lese totiž zavraždili židovští extremisté šestnáctiletého palestinského chlapce v reakci na předchozí únos tří izraelských mladíků. Policie ale prý již násilnou smrt vyloučila. Mohlo jít o dehydrataci.

Do intenzivního pátrání po mladíkovi se zapojili kromě policie i dobrovolníci a také americký Federální úřad pro vyšetřování. Do Izraele přijeli i rodiče pohřešovaného, kteří nabídli za pomoc při nalezení syna odměnu 100 tisíc šekelů (600 tisíc korun).

Případ vyvolal znepokojení, protože v červnu byli na Západním břehu Jordánu uneseni a zavražděni tři izraelští studenti. Izrael tuto akci připsal radikálům z Hamasu a událost pak vedla k sedmitýdennímu ozbrojenému konfliktu v Pásmu Gazy, jež Hamas řídí.

Pohřešovaný americký žid
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/KEVIN R. WEXLER

Student náboženské školy se vydal minulý pátek s přítelem do lesa, ale rozdělili se. Když se Sofer nevrátil, ohlásil přítel jeho zmizení a začala pátrací akce. Trvala až do čtvrtka, následovala identifikace a policie po ní oznámila, že za příčinu smrti nepovažuje násilný čin. Objevily se informace, že mladík, pocházející z New Jersey, se mohl zřítit z příkrého srázu, když hledal cestu z lesa.  
  
Policejní mluvčí Micky Rosenfeld řekl, že tělo se už začalo rozkládat, což komplikuje určení příčiny smrti. Zdroje z kruhů ortodoxních židů, k nimž Američan patřil, ale informovaly, že příčinou smrti mohla být dehydratace.