Slovenský hejtman Kotleba vyvěsil na úřad transparent proti NATO

Bratislava – Šéf Banskobystrického kraje a vůdce slovenských extremistů Marian Kotleba vyvěsil dnes na budově, kde sídlí jeho úřad, transparent s hanlivým vzkazem na adresu Američanů a NATO. Informoval o tom slovenský deník SME. Kotleba je znám svými negativními postoji k Evropské unii i Severoatlantické alianci. NATO je podle něj teroristická organizace.

Župan (hejtman) spolu s ředitelem svého tiskového odboru Miroslavem Beličkou pověsili na krajský úřad nápis „Yankees go home! Stop NATO“. Yankees je slangové označení lidí pocházejících ze Spojených států. Budova se nachází v Banské Bystrici na Náměstí Slovenského národního povstání (SNP) a Kotleba akci podnikl právě v den oslav SNP, na které má zakázaný přístup, respektive nesmí se zúčastnit oficiální ceremonie.   

„Již mnohokrát dříve vyjádřil svůj negativní názor na SNP. Vyzdvihuje první slovenský stát a prezidenta Jozefa Tisa. Povstalecké bojovníky označuje za hrobníky slovenské státnosti, takže na oslavy může přijít jen jako fyzická osoba,“ uvedl zpravodaj ČT v Bratislavě David Miřejovský.  

Vyvěšení transparentu není prvním kontroverzním činem. Kotleba již dříve z budovy sundal vlajku Evropské unie, kterou následně nazval „okupačním modrým hadrem“. „Ani Hitler si nedovoloval to, co dnes Evropská unie. Německá vlajka vlála jen na velvyslanectví Německa v Bratislavě a nikoli na dalších úřadech v zemi,“ prohlásil tehdy.  

Kotleba se stal županem na konci loňského roku poté, co překvapivě vyhrál v krajských volbách. V minulosti se nechvalně proslavil vystoupeními v nacistických uniformách a extremistickými projevy, kvůli nimž byl několikrát obžalován.