Lavrov: Ruská intervence na Ukrajině? Nic takového nenastane

Moskva - Ukrajinský prezident označil ruský postup za otevřenou agresi. Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov ale odmítl, že by se Rusko na intervenci třeba jen připravovalo. Lavrov vyzval ukrajinskou armádu, aby se stáhla z pozic, z nichž její vojáci mohou ostřelovat civilní cíle. Rusko podle něj bude chránit své hospodářství, občany a obchodní zájmy před dopadem západních sankcí.

Kyjev i Západ Moskvu obviňují, že posílá těžkou vojenskou techniku i vojáky na východ Ukrajiny, který částečně kontrolují proruští separatisté. „Sousední stát zahájil přímou a otevřenou agresi proti Ukrajině. To radikálně změnilo situaci v zóně konfliktu,“ prohlásil ukrajinský prezident Petro Porošenko v projevu na vojenské akademii v Kyjevě. Podle Lavrova se ale vojenská intervence Ruska na Ukrajině neuskuteční.  

Šéf Kremlu Vladimir Putin pak v televizním rozhovoru prohlásil, že ukrajinské síly útočí „přímo na obydlené čtvrti“. „A bohužel mnohé země, včetně evropských, si toho raději nevšímají,“ uvedl. Navíc obvinil Kyjev z odmítání „politického dialogu“ s východem Ukrajiny.

Lavrov volá po okamžitém příměří

V Minsku dnes bude o ukrajinské krizi jednat takzvaná kontaktní skupina složená ze zástupců Ukrajiny, Ruska a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. Lavrov od schůzky očekává, že bude usilovat o dojednání okamžitého a bezpodmínečného příměří na východě Ukrajiny.  

Šéf ruské diplomacie se vyjádřil i k sankční politice Západu. Summit Evropské unie totiž o víkendu uložil Evropské komisi, aby připravila návrh přitvrzení sankcí uplatňovaných proti Rusku kvůli jeho postoji k Ukrajině. Jakékoli nové sankce Evropské unie a Spojených států proti Rusku by podle ministra jen přinutily Rusko chránit svou ekonomiku, občany a obchod. 

Zpravodaj ČT Miroslav Karas

„Pokud jde o odvetná opatření Moskvy, nejčastěji se hovoří o tom, že by mohla sáhnout k zákazu dovozu některých osobních aut a především k uzavření vzdušného prostoru nad Sibiří, který využívají západní aerolinky.“

Sergej Lavrov
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Lavrov varoval Západ před další vlnou sankcí

V případě zavedení nových protiruských sankcí bude Moskva především chránit své vlastní zájmy, tedy své hospodářství, sociální sféru a obchod, a „zároveň vyvodí důsledky z kroků svých partnerů“, varoval Lavrov.  

Ministr podle Reuters bagatelizoval vyloučení Ruska ze skupiny největších ekonomik světa (G8) po březnové ruské anexi ukrajinského Krymu. Podle Lavrova platforma beztak ztratila velkou část svého významu po vytvoření širšího fóra G20.

Ruský ministr zahraničí rovněž kritizoval plány NATO na další východní rozšiřování Aliance.   
„Je nezbytné přestat s tvrzeními, že bezpečnost lze zajistit jen uvnitř Aliance, a pokud nejste členem, jste vystaveni rizikům a zkouškám,“ zdůraznil šéf ruské diplomacie. Vyzval přitom členy NATO, aby překonali stereotypy studené války a hledali „shody a vyváženost zájmů“. „Když se každý bude cítit bezpečně, možná bude snadné vyřešit mnohé problémy, které dnes vedou ke krvavým střetům,“ dodal Lavrov.