Shoda republikánů a demokratů: Ukrajina musí dostat americké zbraně

Washington – Mezi vlivnými politiky ve Spojených státech sílí podpora vyzbrojení ukrajinské armády americkými zbraněmi. Mínění, že by proti povstalcům, kteří údajně dostávají zbraně z Ruska, a především ruským vojákům, kteří mají rovněž pronikat na Ukrajinu, měli stát ukrajinští vojáci s americkou technikou, zastávají zástupci Demokratické i Republikánské strany.

Předseda zahraničního výboru amerického Senátu Robert Menendez z Demokratické strany řekl v rozhovoru pro televizi CNN, že by Spojené státy měly vyzbrojit ukrajinskou armádu, a to především proto, aby se mohla bránit ruské invazi. Za invazi považuje Menendez současnou situaci, kdy podle něj jsou na Ukrajině „tisíce ruských vojáků s tanky, střelami, dělostřelectvem“. Zdůraznil přitom, že nejde o povstalce. Rusko přitom odmítá, že by na Ukrajinu posílalo vojáky, jeho ministr zahraničí Sergej Lavrov zdůraznil, že Kreml ani žádnou intervenci nechystá.

„Měli bychom Ukrajincům poskytnout takový typ obranných zbraní, které při další agresi způsobí Putinovi ztráty,“ řekl Menendez, který figuruje na ruském sankčním seznamu sestaveném v odvetě za vyhlášení západních sankcí proti Rusku. USA by podle něj ale měly při podpoře Kyjeva spolupracovat s NATO a Evropskou unií. Ačkoli demokratický senátor připustil, že Bílý dům dodávky zbraní na Ukrajinu neplánuje, zdůraznil, že by to „velmi dobře mohlo být na pořadu dne“. Americký prezident Barack Obama ještě minulý týden nechtěl do dění na Ukrajině zasahovat a kladl důraz na diplomacii a sankce vůči Rusku. Podle Menendeze ale Obamův postoj nemusí vydržet. „Okolnosti se změnily,“ poznamenal senátor.

McCain hovořil o invazi, republikáni nechtějí opakovat syrský scénář

Větší podpora Kyjeva by ve Spojených státech nenašla zastání pouze u demokratů, ale i u Republikánské strany. Požadavek na dodávky zbraní na Ukrajinu podpořil republikánský senátor John McCain. Ten podobně jako Menendez označil ruský postup za invazi. Republikánský předseda výboru pro tajné služby Sněmovny reprezentantů Mike Rogers potom chce, aby Washington nabídl Kyjevu „strategickou pomoc“. V případě, že by USA váhaly, mohou podle něj být pozdější následky mnohem horší. „Pokud neposkytneme malou a efektivní pomoc nyní, dostaneme se později do větších a horších potíží,“ řekl Rogers stanici Fox News.

Podobně jako senátor Menendez by Rogers chtěl, aby Spojené státy podpořily Ukrajinu společně s Evropou, cílem má být zastavení „rostoucí ruské agrese“. Republikáni kritizují Obamu za postup v syrské občanské válce, kdy prezident dlouho nereagoval na výzvy k vyzbrojování opozice. „Teď je příležitost učinit rozhodnutí a neučinit tu samou chybu, jakou prezident udělal v Sýrii,“ řekl Mike Rogers.

Zatímco však na vojenské podpoře Ukrajiny se dvě největší americké strany shodnou, názory na vhodný postup vůči samotnému Rusku se různí i v rámci partají. Například demokratická senátorka Diane Feinsteinová zpochybnila účinky sankcí, které považuje za příliš pomalé, Menendez podporuje i jejich zpřísnění a rozšíření na celá odvětví.