Boj o luhanské letiště: Ukrajinci ustupují, střetli se prý s Rusy

Luhansk - Ukrajinská armáda se stáhla z oblasti kolem luhanského letiště poté, co separatisté zahájili ofenzivu. Oznámil to mluvčí ukrajinských sil Andrij Lysensko. Ukrajinští výsadkáři se údajně střetli s ruským tankovým praporem. Luhansk tak zůstává jednou z hlavních bašt povstalců na východě Ukrajiny. V Azovském moři se také potopila loď námořnictva, kterou včera rebelové zasáhli z pobřeží.

Separatisté už v neděli tvrdili, že letiště u Luhansku ovládli. Mluvčí ukrajinské armády Leonid Maťuchin ale na Facebooku uvedl, že ukrajinští výsadkáři prý dnes sváděli boje s „ruským tankovým praporem na obranu luhanského letiště“.

Mluvčí Lysenko později oznámil, že vojáci dostali rozkaz letiště opustit. Uvedl, že ukrajinští vojáci se z letiště i z nedaleké vesnice Georgijivka stáhli po ostřelování dělostřelectvem ruské armády. „Vzhledem k přesnosti střelby jde o profesionální ostřelovače ruských ozbrojených sil,“ tvrdí Lysenko. Podle něj jsou na Ukrajině aktivní nejméně čtyři prapory s taktickými skupinami ruských ozbrojených sil. Jeden prapor přitom čítá asi 400 vojáků. Rusko ale dál popírá, že by na Ukrajinu posílalo vojáky nebo vojenský materiál.

Vzbouřenci o víkendu tvrdili, že se jim podařilo obklíčit také letiště v Doněcku, které dosud rovněž bylo pod kontrolou armády.

Boje na východě Ukrajiny
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Ukrajinská pobřežní stráž mezitím informovala, že přišla o jedno ze svých plavidel. Hlídkový člun se potopil poté, co ho v neděli nedaleko přístavu Mariupol zasáhl dělostřelecký granát. K odpovědnosti za útok se sice přihlásili proruští separatisté, pobřežní stráž ale připustila, že není jasné, kdo střílel. Nyní pokračuje pátrání po dvou pohřešovaných námořnících.

Ukrajinský prezident oznámil, že po událostech z posledního týdne, kdy ukrajinské vládní síly v boji proti vzbouřencům utrpěly velké nezdary, nastanou změny na vysokých postech ukrajinské armády.

Ruské matky označeny za „cizího agenta“ 

I přes pokračující boje si Rusko s Ukrajinou o víkendu vyměnily zajaté vojáky, kteří přešli hranice. Na akci reagovala i organizace Ruské matky, která byla Moskvou označena za takzvaného cizího agenta v souladu s represivním zákonem.

Na území Ruska působí už více než 25 let. „Myslím si, že matky mají velký vliv na veřejné mínění,“ řekla Dagmar Ostřanská, bývalá ředitelka Českého centra v Kyjevě, která se před lety setkala s čečenskými matkami. „Jejich role? Ony už nemají co ztratit. Jde jim o jejich syny. Jdou do všech rizik, což je vidět i na situaci v Ruské federaci nyní. Ruské matky vystupují a má to velkou sílu,“ domnívá se Ostřanská. Podle ní je situace v ruské armádě obecně špatná, takže se jedná také o podmínky v základní vojenské službě. 

Označení za „cizího agenta“ znamená pro matky hlavně finanční nebezpečí, říká Ostřanská. „Jakmile je organizace takto označena, znamená to, že má zahraniční zdroje a je negativně spojena se Západem,“ konstatovala Ostřanská s tím, že Ruské matky ale dosáhly velkých úspěchů a nemělo by to znamenat jejich konec.