VIDEO: Libyjské milice dovádějí na obsazené ambasádě USA

Tripolis - Ozbrojené libyjské milice skákající do bazénu v opuštěném areálu americké ambasády v Tripolisu. Milicionáři pozvali na návštěvu obsazeného areálu dokonce i novináře. Video ukazující chování Libyjců se rychle rozšířilo po sociálních sítích. Američané ambasádu opustili v červenci, jelikož se obávali o svou bezpečnost. Libyí se šíří vlna násilí. Mezi sebou soupeří ozbrojené skupiny, které v roce 2011 svrhly Muammara Kaddáfího.

Libyjské milice řádí na půdě americké ambasády (zdroj: ČT24)

Milice ovládající libyjské hlavní město oznámily, že „zabezpečily“ americké velvyslanectví v Tripolisu. K prohlídce přizvaly o víkendu i zpravodaje agentury AP. Viděl prý v budově neporušené počítače a televizory. Bylo tam údajně také jídlo a zařízení na cvičení. Samotná budova podle novináře až na několik vybitých oken vypadala v pořádku.  

Velitel organizace Úsvit Libye řekl AP, že jeho lidé mají areál pod kontrolu od minulého týdne, kdy se zmocnili mezinárodního letiště a vytlačili od něj rivaly. Právě ti do té doby areál velvyslanectví okupovali. Úsvit Libye se distancuje od extremistů ze skupina Ansar aš-Šaría, kterou Washington viní z útoku na americký konzulát. V roce 2012 při něm zemřeli čtyři Američané včetně velvyslance USA. Skupina nyní bojuje na východě země v Benghází.

Libye prožívá nejtěžší období od roku 2011, kdy byl svržen režim Muammara Kaddáfího. Vlivem jeho politiky neměla země vybudované funkční státní instituce a bezvládí, které nastalo, využívají milice, jež se na Kaddáfího svržení podílely. Obsadily části území a odmítají se podřídit centrální vládě.

Spojené státy evakuovaly z velvyslanectví svůj personál do Tuniska koncem července, kdy začaly těžké boje mezi milicemi i v Tripolisu. Američany následovaly další státy včetně České republiky.