Konec oparů? Lidstvu možná pomůžou plži

Sydney – Ušně mořské si získaly přízeň lidí v mnoha oblastech. Jsou oblíbenou lahůdkou a z jejich schránek se vyrábějí šperky. Další plus jim u lidí zajistí objev australských biochemiků. Ti totiž zjistili, že hemolymfa těchto mořských plžů dokáže zastavit vir způsobující opary.

„Začali jsme se zabývat možností, že vyvineme prostředek na podporu imunity, a náhodou nás to dovedlo k objevu, že je účinný na opary,“ vysvětluje objev ředitel Marine Biotechnology Australia Adrian Cuthbertson.

První nakročení k tomuto objevu si může připsat jeden dělník v sádkách. Všiml si, že se mu při manipulaci s plži zázračně zahojily bradavice na rukou. Zkoumání zjistilo, že ho vyléčila hemolymfa – tekutina, kterou mají mořští plži místo krve. Konkrétně to byl hemocyanin, bílkovina, která této tekutině dává modrou barvu. Brání viru herpes simplex vstupovat do lidských buněk. „Blokuje bílkoviny, které umožňují viru vniknout do buněk. V tomto případě se infekce zastaví v počáteční fázi,“ popisuje virolog Peter Valtchev z univerzity v Sydney.

Znamená to, že lidé trpící na opary by vůbec nemuseli zažít pnutí a vznik bolestivých puchýřků.

Izolace bílkoviny hemocyaninu nepotrvá podle vědců déle než rok a půl. Pak už bude stačit jen vybrat výrobce. „Jsme teď ve fázi, kdy je prakticky jisté, že z některých vedlejších produktů ušní vyvineme farmaceutickou léčbu,“ potvrzuje Cuthbertson.

Zájem o nový lék podle australských vědců bude. Okolo 70 procent lidí má v sobě herpes simplex 1. typu (způsobující opary na rtech) a až dvacet procent druhého typu (původce genitálních oparů).

Na horizontu se objevil lék proti oparům (zdroj: ČT24)